Ολοένα αυξανόμενη αποδεικνύεται η γαλλική επιρροή σε θέματα άμυνας στην Ελλάδα. Μετά τη συμφωνία για την αγορά γαλλικών φρεγατών Belharra και την αποστολή των ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία, η οποία αποδίδεται σε γαλλική προτροπή, η εφημερίδα «Πρώτο θέμα» αποκαλύπτει ότι ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Μακρόν συζήτησαν στο Παρίσι το ενδεχόμενο αποστολής ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στο Μάλι.
Το Μάλι είναι πρώην γαλλική αποικόνα και εκεί βρίσκονται ανεπτυγμένοι, ήδη 4.500 στελέχη του γαλλικού στρατού. Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται θετική στο αίτημα των Παρισίων για ενίσχυση της γαλλικής ειρηνευτικής δύναμης που σταθμεύει στη χώρα της Δυτικής Αφρικής με Ελληνες στρατιωτικούς, με αποστολή την εξουδετέρωση των ισλαμιστών τρομοκρατών της Τζαμάατ αλ-Ισλάμ ουά-Μουσλιμίν, μιας οργάνωσης συνδεδεμένης με την Αλ Κάιντα.
Συζητήσεις για εμπλοκή στην πολυεθνική, υπό γαλλική διοίκηση, ευρωπαϊκή δύναμη γίνονται με την Ελλάδα, τη Σουηδία και την Εσθονία.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο αναζήτησαν τρόπους για την οικοδόμηση στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών και η στρατιωτική συνεργασία φαίνεται ότι θα αποτελέσει βασικό πυλώνα της νέας εταιρικής σχέσης.
Η Αθήνα ζήτησε επίσης να γίνει το 15ο μέλος του λεγόμενου European Intervention Initiative, μιας ευρωπαϊκής δύναμης άμεσης επέμβασης την οποία εμπνεύστηκε ο κ. Μακρόν και στην οποία προσώρας συμμετέχουν 12 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ολλανδία, Σουηδία, Πορτογαλία, Ρουμανία) και η Βρετανία με τη Νορβηγία.
Οι φρεγάτες Belharra
Οι κύριοι Μητσοτάκης και Μακρόν συμφώνησαν να υλοποιηθεί το σχέδιο αγοράς δύο γαλλικών φρεγατών από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Για την απόκτηση των δύο νέων φρεγατών τύπου FDI (Defence et d’ Intervension Frigate) ή Belharra, που θα ναυπηγηθούν από τη Naval Group, η Αθήνα έχει ζητήσει διακυβερνητική συμφωνία και πιέζει για βελτίωση των οικονομικών όρων.
«Δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα» έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι είναι μια τεχνική συζήτηση που γίνεται ανάμεσα στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τη γαλλική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA), για την κατάληξη της οποίας πρέπει να ληφθεί υπόψη η πίεση που δέχονται τα ελληνικά δημοσιονομικά.
Οι περιορισμοί στην εκταμίευση πόρων έχει οδηγήσει τους Γάλλους να αναζητήσουν κατάλληλο χρηματοδοτικό σχήμα που θα προτείνουν στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας, προσφέροντας αποπληρωμή σε βάθος χρόνου.vimapress
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου