Τα συμφέροντα στη... γειτονιά μας είναι πολλά για όλες τις πλευρές, και γι' αυτό το λόγο κάθε σενάριο είναι πιθανό - Οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο - με τον κίνδυνο «ατυχήματος» να είναι ορατός καθημερινά - οι πολεμικές επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία και ο ρόλος «δερβέναγα» που θέλει να παίξει σε όλη την ανατολική Μεσόγειο, οι προκλήσεις του «σουλτάνου» Ερντογάν απέναντι στη Δύση και το σκληρό ενεργειακό παιχνίδι που παίζεται στην περιοχή μας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ γεγονότων που εύκολα πλέον μπορεί να εξελιχθεί ακόμα και σε εμπόλεμη σύρραξη.
Οι εξελίξεις τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα πλέον στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και αρκεί μόνο μια σπίθα για να ανάψει το φυτιλί.
Μπορεί όλοι να ξορκίζουν το σενάριο της σύρραξης, ωστόσο, το ενεργειακό παιχνίδι έχει ξεκινήσει για τα καλά και η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι εξαιρετικά περίπλοκη και δύσκολη.
Μέσα σε ένα κουβάρι των αντικρουόμενων συμφερόντων, οι μεγάλες δυνάμεις λαμβάνουν θέση στη σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου και προσπαθούν να εδραιώσουν την παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή.
Αυτός είναι και ο λόγος που τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται «συνωστισμός» από πολεμικά -και όχι μόνο - πλοία στην περιοχή - «φιλέτο» μεταξύ Κύπρου – Κρήτης – Καστελλόριζου, αλλά και από το Λίβανο και το Ι
σραήλ μέχρι τη Ρόδο.
σραήλ μέχρι τη Ρόδο.
Οι γεωπολιτικοί και γεωστρατηγικοί συσχετισμοί έχουν αλλάξει σημαντικά και οι χώρες γύρω από τη Μεσόγειο θάλασσα διαμορφώνουν τις συμμαχίες για την επόμενη μέρα και προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο.
Η Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν δείχνουν να έχουν… ξεφύγει! Καθημερινές προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο, απειλές για πόλεμο, δηλώσεις για τα «σύνορα της καρδιάς μας» και εκβιασμοί προς την Ευρώπη ότι θα ανοίξει τα σύνορα και θα γεμίσει τη Γηραιά Ήπειρο με πρόσφυγες, μετανάστες και… τζιχαντιστές που θα αιματοκυλίσουν τα ευρωπαϊκά κράτη.
Με σύμμαχο το σιιτικό Ιράν και τον πρόεδρο Ροχανί, ο Ερντογάν ονειρεύεται αναγέννηση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και απόλυτη κυριαρχία στην ανατολική Μεσόγειο και φυσικά στον πλούτο της. Ποιος άλλος όμως είναι «φίλος» του Ερντογάν;
Η Ρωσία, που τους προηγούμενους μήνες είχε υπό την... πατρωνία της την Άγκυρα, πλέον βλέπει ότι ο «σουλτάνος» δεν υποχωρεί από τη Συρία. Αντιθέτως, απειλεί τη Μόσχα ότι θα ανοίξει πυρ εναντίον τους αν δεν υποχωρήσουν οι συριακές δυνάμεις του Άσαντ.
Άρα, ένας σημαντικός σύμμαχος του Ερντογάν, θα λέγαμε ότι πλέον δεν υφίσταται. Ο «σουλτάνος» ωστόσο, έχει σύμμαχο τη Γερμανία της Άνγκελα Μέρκελ η οποία επιμένει να... χτυπά την Ελλάδα με κάθε τρόπο και να έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με τη Γαλλία του Εμμάνουελ Μακρόν.
Ο τετραμερής άξονας που... μεγαλώνει
Έχοντας απέναντι τον προκλητικό «σουλτάνο», οι υπόλοιπες χώρες της ανατολικής Μεσογείου δείχνουν διάθεση για συσπείρωση απέναντί του.
Σε αυτό το πλαίσιο διαμορφώνεται ένας ισχυρός τετραμερής άξονας, μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου, με κύριο αντικειμενικό σκοπό την ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας.
Το Ισραήλ αποτελεί ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους των ΗΠΑ, διαθέτοντας μία από τις ισχυρότερες οικονομίες παγκοσμίως. Η στρατιωτική ισχύς του είναι τεράστια, έχοντας εμπειρότατους πιλότους και τελευταίας τεχνολογίας αεροσκάφη, δυνατό ναυτικό και καλά εκπαιδευμένους στρατιώτες.
Στο όλο ισοζύγιο δυνάμεων δεν πρέπει ουδείς να ξεχνά την ύπαρξη της μεγαλύτερης πληθυσμιακά και ισχυρότερης στρατιωτικά αραβικής χώρας, που δεν είναι άλλη από την Αίγυπτο του Στρατηγού Αλ Σίσι, του οποίου η εχθρότητα με τον Ερντογάν έχει καταστεί μόνιμη και εντεινόμενη, ειδικά μετά από την υπογραφή συμφωνίας Τελ Αβίβ – Καΐρου για εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου στην πεινασμένη για ενέργεια Αίγυπτο.
Οι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο είναι πολύ καλές και τα γεγονότα αποδεικνύουν πως αυτός ο τετραμερής άξονας, με τη έμμεση προς το παρόν στήριξη των ΗΠΑ, παρατάσσεται απέναντι από τον «σουλτάνο» και την παρέα του.
Σε αυτή τη συμμαχία φαίνεται πως προστίθετια και η πανίσχυρη Γαλλία. Ο Εμμάνουελ Μακρόν βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με τον Ταγίπ Ερντογάν ενώ δεν δίστασε να αφήσει αιχμές κατά της Άνγκελα Μέρκελ για τις σχέσεις της με το καθεστώς Ερντογάν.
Το Παρίσι μάλιστα έχει δείξει ήδη τις προθέσεις του, στέλνοντας το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ στην κυπριακή ΑΟΖ και το ελικοπτεροφόρο Dixmude στην Ελλάδα. Είναι ένα ισχυρό μήνυμα απέναντι στην προκλητική Τουρκία πως η Ελλάδα διαθέτει συμμαχίες που μπορούν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν τα δεδομένα.
Η άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος» που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε Μαγνησία, Σκύρο και Άη Στράτη, με τη συμμετοχή Ελλάδας, Γαλλίας και ΗΠΑ, αποτέλεξε την επισφράγιση της στρατιωτικής συνεργασίας των τριών χωρών.
msn
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου