Τα πάντα για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Τα πάντα για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Μπήκαν οι τελευταίες πινελιές στα ιστορικά αεροσκάφη τού Πολεμικού Μουσείου


Μπήκαν και οι τελευταίες πινελιές στα ιστορικά αεροσκάφη του Πολεμικού Μουσείου  της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς το μόνο που εκκρεμούσε ήταν η τοποθέτηση των προειδοποιητικών  σημάτων και των ταμπελών που περιγράφουν την ιστορία και τα χαρακτηριστικά των αεροσκαφών ...


Όπως επισημαίνει και ο Πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αντιναύαρχος ΠΝ ε.α. Αθανάσιος Παναγόπουλος, τα προειδοποιητικά σήματα στα αεροσκάφη τοποθετήθηκαν με την βοήθεια ιστορικών τής Πολεμικής Αεροπορίας.
 
Το ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου και το προσωπικό ανέλαβε ένα δύσκολο και δαπανηρό έργο της συντηρήσεως-βαφής των πέντε αεροσκαφών του Πολεμικού Μουσείου. Όλες οι διαδικασίες συντηρήσεως διήρκησαν πάνω από δεκαοχτώ μήνες επίπονης και σκληρής προσπάθειας, με το μεγαλύτερο έργο να το πραγματοποιεί  η Πολεμική Αεροπορία

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, σε ειδική εκδήλωση το Πολεμικό Μουσείο τίμησε «τους δύο ακάματους χρώστες/συντηρητές τής Πολεμικής Αεροπορίας, Γεώργιο Σαρίμπελα και τον αρχισμηνία (ΕΤΑΠ) Βασίλειο Μπαλή, καθώς και τον ΜΥ/ΜΗΧ Ιωάννη Μυλωνά, ιθύνοντα νου και γνώστη της ιστορίας των αεροσκαφών της. Πρός τιμήν τους, χωρίς να φείδονται κόπου και χρόνου, εργάστηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες (ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες) στον χώρο του Μουσείου και άρα μακριά από τις ευκολίες που θα τους παρείχε η εργασία κοντά στη βάση τους». Επίσης το Πολεμικό Μουσείο Αεροπορίας (ΜΙΣΠΑ) συνετέλεσε σε όλη αυτή την προσπάθεια.


Τα αεροσκάφη


Τα αεροσκάφη, που κοσμούν τον προαύλιο χώρο του Μουσείου, είναι τα εξής:



– F-104G Starfighter αεροσκάφος διώξεως βομβαρδισμού που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1993. Ήταν το πρώτο αεροσκάφος της ΠΑ που μπορούσε να υπερβεί τα 2 Mach.



– Harvard  T-6 εκπαιδευτικό, αναγνωριστικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος. Για 22 χρόνια, από το 1947, αποτέλεσε το κύριο εκπαιδευτικό αεροσκάφος της τότε Σχολής Αεροπορίας και μετέπεια Σχολής Ικάρων.


– F-86E Sabre αεροσκάφος αναχαίτισης. Τα ελληνικά Sabre αποτέλεσαν το διάσημο Ελληνικό Ακροβατικό Σμήνος «Ελληνική Φλόγα» (1957-1965). Αποσύρθηκαν το 1965, οπότε αντικαταστάθηκαν από τα F-5A.



– F-5A  Freedom Fighter: Αεροσκάφος αναχαίτισης. Ο τύπος χρησιμοποιήθηκε από το τρίτο Ελληνικό Ακροβατικό Σμήνος «Νέα Ελληνική Φλόγα». Τα  νεώτερα F/NF-5A αποσύρθηκαν το 2001.



– F-84F Thunderstreak: Για πολλά χρόνια αποτέλεσαν τον κορμό της δύναμης κρούσης της Αεροπορίας μας. Αντικατέστησαν τα F-84G (αεροσκάφη του πρώτου Ακροβατικού Σμήνους της Αεροπορίας, το «Καρέ των Άσσων). Αποσυρθηκαν από την ενεργό δράση το 1983.






polemikiaeroporiahaf1
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου