Τα πάντα για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Τα πάντα για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο Στρατός ή η Αστυνομία φυλάει τα σύνορα; - Η Απουσία πολιτικής και φυσικής Ηγεσίας




Του Θοδωρή Παπαδόπουλου-Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α
Άπαντες γνωρίζουν και αποδέχονται ότι ένα από τα πολλά αγαθά της δημοκρατίας είναι η ασφάλεια της χώρας δηλαδή των πολιτών της.
Για τον σκοπό αυτό όλα τα κράτη έχουν μεταξύ των άλλων δυο θεσμούς τον Στρατό για την εξωτερική ασφάλεια και την Αστυνομία για την εσωτερική.
Αυτό ισχύει από τότε που οι άνθρωποι αποφάσισαν να οργανωθούν σε κοινωνίες με κοινά ενδιαφέρονται και συμφέροντα. Πέραν αυτών των στοιχείων που χαρακτηρίζουν τα έθνη και τα κράτη όπως:
Το έθνος: είναι σύνολο ανθρώπων που μοιράζονται κοινά γνωρίσματα όπως φυλή, γλώσσα, θρήσκευμα, κοινή ιστορία – πολιτισμό, γεωγραφική καταγωγή και έχουν κοινή εθνική συνείδηση.
To κράτος: είναι οργανωμένη πολιτική οντότητα που κατέχει νόμιμη εξουσία σε μια καθορισμένη γεωγραφική περιοχή (σύνορα). Αυτή μπορεί να αντιστοιχεί σε εθνικά κράτη, υποεθνικά κράτη, ή πολυεθνικά κράτη. Το κράτος έχει κυβέρνηση, νόμους και αναγνωρισμένη κυριαρχία.
Γνωστά όλα αυτά και οι νομικοί τα γνωρίζουν καλύτερα. Ας δούμε λοιπόν πως οργανώνεται ο ένας εκ των δυο κορυφαίων θεσμών ,η Αστυνομία, που είναι και το θέμα μας.
Υποσχέσεις.
Προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία μεταξύ των άλλων είχε ως προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών. Είχε επενδύσει τόσο πολύ σ’ αυτό που ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσίαζε την Ελλάδα και την ιδιαιτέρως την Αθήνα σαν Αφγανιστάν και Καμπούλ.
Το χειρότερο δε ήταν ότι κατηγορούσε την κυβέρνηση του Σύριζα ότι σκοπίμως αδιαφορεί για την ασφάλεια του πολίτη.
Πως αυτή αν κέρδιζε τις εκλογές, θα διόρθωνε τα πράγματα δεν είχε πει κουβέντα, εκτός από κάτι γενικόλογες και θολές θεωρίες περί «Νόμου και τάξης».
Μετά την εκλογική νίκη της ίσως για να εντυπωσιάσει,
α) Διόρισε Υπουργό Προστασίας του Πολίτη έναν εξωκοινοβουλευτικό από άλλον πολιτικό χώρο, μετανοήσαντα προφανώς, που τον θεωρούσε επιτυχημένο στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.
β) Προκήρυξαν αμέσως με την κατάληψη της εξουσίας την πρόσληψη 1500 ειδικών φρουρών. Και φυσικά τους προσέλαβαν.
Μερικά περιστατικά επί της παρούσας νέας πολιτικής και φυσικής Ηγεσίας
Είδαμε αστυνομικούς να ξυλοκοπούνται σε μπαρ στο Γκάζι και να χάνεται και ένα υπηρεσιακό πιστόλι,
Αστυνομικό να πυροβολεί πολίτη μετά από διένεξη σε τροχαίο,
Να προσλαμβάνονται 1.500 ειδικοί φρουροί και να καλούνται να εκτελέσουν υπηρεσία με εκπαίδευση 2 μόλις μηνών, αρκετοί από αυτούς εκ των υστέρων να διαπιστώνεται πως έχουν ποινικό μητρώο και όμως να τους έχουν δώσει όπλα.
Στο προαύλιο του υπουργείου, που στεγάζεται και η ΕΥΠ, να βρίσκονται κλεμμένες μοτοσικλέτες και ΚΑΝΕΝΑΣ να μη γνωρίζει τίποτα.
Τα ΜΑΤ και η ΕΚΑΜ να επιχειρούν στα Εξάρχεια και στο Κουκάκι, με ένα κακοσχεδιασμένο επιχειρησιακά αποτέλεσμα.
Τα ΜΑΤ να στέλνονται να εκκενώσουν κατειλημμένα κτήρια από κάποιους δύστυχους μετανάστες, με χολιγουντιανού τύπου επιχειρήσεις, αφού οι κάμερες έφταναν πριν από τις αστυνομικές δυνάμεις, με μηδαμινά αποτελέσματα σε ευρήματα.
Τα ΜΑΤ να στέλνονται να επιχειρήσουν σε νησιά, δίχως διοικητική μέριμνα αλλά και διοικητική υποστήριξη.
Άνδρες των ΜΑΤ να δέρνονται από πολίτες, την ώρα που κοιμούνται σε ξενοδοχείο.
Αστυνομικοί των ΜΑΤ να σπάνε περιουσίες των πολιτών, να σκαρφαλώνουν στις περιφράξεις, και να συμπεριφέρονται σαν τους χειρότερους χούλιγκανς.
Ύστερα απ’ όλα αυτά να τους μαζεύουν πίσω χωρίς να εξηγούν το γιατί.
Αστυνομικό στην ΑΣΟΕΕ να τον έχουν περικυκλώσει φοιτητές και αυτός αμυνόμενος να έχει βγάλει το πιστόλι του και να φοβερίζει γενικώς.
Και άλλα πολλά που προκαλούν κλαυσίγελο και θα μπορούσαμε να γράψουμε σελίδες…
Οι πολίτες συνεχίζουν να αισθάνονται ανασφάλεια, αφού διαπιστώνουν καθημερινά πως δεν έχει αλλάξει τίποτα στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.
Σε πολλά περιστατικά που ενεπλάκησαν αστυνομικοί και είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο ή τον αναίτια τραυματισμό πολίτη σε συντριπτικό ποσοστό ήταν ειδικοί φρουροί. ( Μην αναφέρω τα περιστατικά όλα είναι γνωστά, έλλειψη εκπαίδευσης κλπ)
Οι ίδιοι αστυνομικοί να πληρώνουν από την τσέπη τους για αλεξίσφαιρα γιλέκα, εξοπλισμό και παπούτσια και εκλιπαρούν για μια δωρεά από κάποια εταιρεία, τα ίδια διαλυμένα περιπολικά, η ίδια προβληματική ασύρματη επικοινωνία.
Οι όποιες επιτυχίες των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ (και είναι αρκετές) «καπελώνονται» από κάποιες άστοχες ενέργειες κάποιων ανεγκέφαλων συναδέλφων τους…
Το σίγουρο είναι πως όλα γίνονται στο γόνατο, αφού αντίθετα με όσα στατιστικά το υπουργείο παρουσιάζει, τα αστυνομικά δελτία των ΜΜΕ καθημερινά είναι γεμάτα με κάθε λογής έγκλημα.
Μερικές χιλιάδες, ναι χιλιάδες, αστυνομικοί «απασχολούνται» με την φύλαξη VIP προσώπων .Τώρα πως εκατοντάδες δημοσιογράφοι και ψευτοσελέμπριτι θεωρούνται υψηλά πρόσωπα μόνο οι Έλληνες πολιτικοί και οι ηγεσίες της αστυνομίας γνωρίζουν. Αποφεύγω να αναφέρω πόσες χιλιάδες είναι μήπως και αναφέρω λιγότερες.
Τι δείχνουν όλα αυτά;
Απουσία σχεδιασμού και αδιαφορία για τους ίδιους τους αστυνομικούς και τις οικογένειές τους, και μαζί με όλα τα προηγούμενα καταλήγουν… στην Απουσία Ηγεσίας πολιτικής και φυσικής .





Επεισόδια στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020
Τον Μάρτιο του 2020 ξέσπασαν επεισόδια με τους μετανάστες στην παρέβρια περιοχή που ήθελαν να εισέλθουν στην Ελλάδα με την υποστήριξη της Τουρκίας.
Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρες συνεπικουρούμενες από αστυνομικές δυνάμεις αντέδρασαν σωστά και απέτρεψαν να συμβεί αυτό, εκτός από μερικές εκατοντάδες μεταναστών που εισήλθαν.
Από την κυβέρνηση πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι:
Φέτος αυξάνεται σημαντικά και ο αριθμός των εισακτέων με τις πανελλήνιες εξετάσεις στην Ελληνική Αστυνομία, για την αύξηση του προσωπικού του Σώματος. Συγκεκριμένα, θα εισαχθούν 730 στη Σχολή Αστυφυλάκων και 70 στην Σχολή Αξιωματικών, έναντι 310 και 40 αντίστοιχα, που ήταν πέρυσι.
Επίσης άλλοι 400 συνοριακοί φύλακες οδεύουν για τον Έβρο και άλλοι 660 για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου σύνολο 1060 θα προσληφθούν με διαδικασίες εξπρές και κομματικές;;
Θα προσληφθούν και άλλοι, θα σταλούν και άλλοι στα σύνορα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Σημείωση και Απορία συντάκτου αλλά και σκεπτόμενου πολίτη: ο στρατός ξηράς αδυνατεί να φυλάσσει τα χερσαία σύνορα της χώρας; Δεν αναφέρομαι στις επίσημες χερσαίες διόδους, λιμάνια ,αεροδρόμια, τελωνεία, κλπ που είναι στα καθήκοντά της αστυνομίας ή όταν οι στρατιωτικές περίπολοι συνεπικουρούνται από αστυνομικούς για ειδικούς λόγους κατ’ εξαίρεση. Αναφέρομαι στα καθαρώς χερσαία σύνορα της χώρας.
Κράτος που αδυνατεί να φυλάσσει τα χερσαία ,ναυτικά και εναέρια σύνορά του, απλά δεν είναι ανεξάρτητο κράτος.
Στα εναέρια και ναυτικά σύνορα έχει αποδειχτεί ότι, ή δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να τα φυλάξουμε όπως πρέπει. Εκτίμησή μου είναι ότι μάλλον δεν θέλουμε όπως έχει αποδειχθεί εδώ και σαράντα χρόνια περίπου.
Αλλοίμονο αν δεν μπορούμε να φυλάξουμε και τα χερσαία με τον καθ΄ ύλην αρμόδιο θεσμικά που είναι ο στρατός ξηράς.
Σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη έχει αποδειχθεί και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ότι ο στρατός συνεπικουρεί την αστυνομία όπου αυτή αδυνατεί και όχι το αντίθετο.
Δεδομένα:
Ουδεμία μελέτη υπάρχει αν χρειάζονται επιπλέον αστυνομικοί, τι είδους αστυνομία θέλουμε, και αν χρειάζεται ένα rebuilding που λένε….
Αυτές τις κυβερνητικές αποφάσεις που αναφέραμε μερικοί που έχουν θητεύσει στην Εσπερία τις λέγουν και «Top down decisions» .Βέβαια τέτοιες αποφάσεις είναι υψίστης εθνικής σημασίας και σπάνια παίρνονται από την εκάστοτε Ηγεσία που φυσικά αναλαμβάνει και την συνολική ευθύνη. Στην προκειμένη περίπτωση λέγονται «Top down ………ας μην το αναφέρω για λόγους ευγένιας.
Σε περισσότερες αστυνομίες του κόσμου, ο αρχηγός παρουσιάζει στην πολιτεία το σχεδιασμό που έχει προς υλοποίηση, και εφόσον εγκρίνεται, έχει έναν εύλογο χρόνο για να τον υλοποιήσει.
Στον εύλογο αυτό χρόνο εάν κριθεί επιτυχής ο σχεδιασμός του, επικαιροποιείται, και ενδεχομένως ανανεώνεται και η θητεία του.
Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ φαινόμενο, αφού για αρχηγός προκρίνεται ο αρεστός σε κάθε κυβέρνηση, ανεξαρτήτως τυπικών και ουσιαστικών προσόντων.
Στο αρχηγείο αλλά και στο υπουργείο προστασίας του πολίτη, εκτός του αρχηγού και του υπουργού, υπάρχουν δεκάδες επιτελείς και σύμβουλοι…
Αλήθεια κανένας από αυτούς δεν αισθάνεται την ανάγκη να καθίσει, εφόσον έχει τις γνώσεις, και να σχεδιάσει την αστυνομία της επόμενης 10ετίας.
Της επόμενης δεκαετίας λαμβάνοντας υπόψη την σύγχρονη τεχνολογία και τα προϊόντα της τηλεματικής που ανατρέπουν όλες τις παλαιές αντιλήψεις για την δίωξη του εγκλήματος και για τις σύγχρονες σχέσεις πολίτη -αστυνομικού
Είναι άραγε ικανοποιημένοι από την εικόνα της ΕΛ.ΑΣ;
Το αστυνομικό ανθρώπινο δυναμικό της ΕΛΑΣ είναι :
Δύναμη: 55.000 :
{Αξιωματικοί: 5.778, Λοιποί Κατώτεροι Αστυνομικοί: 44.416, Ειδικοί Φρουροί: 3.323, Συνοριοφύλακες: 1.483}
Εδώ πρέπει σημειωθεί ότι ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται οι Δημοτικές αστυνομίες και το Λιμενικό Σώμα με την ακτοφυλακή. Τα αναφερόμενα στοιχεία είναι με ελάχιστες διαφορές από έτος σε έτος.
Για σκοπούς συγκρίσεως και μόνον, η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό αθροιστικά έχουν περίπου 46.000 άτομα.
Ο Πληθυσμός Ελλάδος είναι: 10.770.000 εκατομμύρια
Η Έκταση της Ελλάδος είναι : 131.957 km²
Από ευρωπαϊκή έρευνα που βασίστηκε σε στοιχεία του 2016, προέκυψε ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι οι 318 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΑΝΑ 100.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ, ενώ το σύνολο των αστυνομικών στην Ευρώπη «αγγίζει» το 1,6 εκατομμύρια (μείωση κατά 3,4% από το 2009).
police staff per 100,000 people.
Greece: 492
Croatia: 490
Italy: 453
Portugal:451
Slovakia:410
Spain: 361
Belgium: 342
Austria: 333
France: 326
Scotland: 322
Netherlands: 299
Germany: 297
Ireland: 278
Poland: 263
England: 212
Sweden: 203
Denmark: 186
Πηγή (Eurostat)
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία (του 2016) η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά σε αστυνομικό προσωπικό με 492 αστυνομικούς ανά 100.000 κατοίκους σε σύγκριση με τον ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ που είναι 318, που έχει και φθίνουσα τάση.
Κόστος:
Το κόστος ανά συνοριοφύλακα ή ειδικού φρουρού (μισθός, ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, συνταξιοδοτική εισφορά, στολές, ενδιαιτήσεις, και λοιπά έξοδα) υπερβαίνει τα 2.000 € μηνιαίως.
Ήτοι ετήσια δαπάνη 1500 άτομα Χ 2000 € Χ12 μήνες =36 000 000 € χονδρικά
Ο πρώην Υπουργός προστασίας του πολίτη Ν Δένδιας το 2012 είχε πει σε συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της ΕΛΑΣ, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της ΓΑΔΑ:
«Η αναδιάρθρωση της Αστυνομίας, με μείωση του προσωπικού και με ορθολογικότερη αξιοποίησή του είναι αναγκαία όταν η τεχνολογία έχει κάνει μεγάλες προόδους και τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η έκθεση του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, που επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες για λιγότερο προσωπικό, αλλά, διαφορετικά διαρθρωμένο. Οι 61.000 αστυνομικοί είναι πολλοί για τη χώρα»!!!!!!!!!!!!!!!!! Τόσοι ήταν τότε.
Δεν θα συνεχίσω με παρόμοιες δηλώσεις πολιτικών από όλους τους πολιτικούς χώρους για την μείωση του προσωπικού και ΚΥΡΙΩΣ την καλύτερη διάρθρωση του και χρησιμοποίησή του με μέσα νέας τεχνολογίας.
Αλλά και μετά την αυθαίρετη και μόνον για εντυπωσιασμό αλλά και ρουσφετολογική;; πρόσληψη των 1.500 ειδικών φρουρών δεν άκουσα κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης να αντιδρά ή αν αντέδρασε ,αντέδρασε έτσι υποτονικά για την τιμή των όπλων.
Για τον κόσμο βέβαια τι να πεις, ότι του φυτεύουν στο μυαλό τα ΜΜΕ και το «σύστημα» ότι δήθεν κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή και ότι δεν υπάρχει προσωπικό κλπ.
Απαιτείται άμεσα πριν θρηνήσουμε θύματα και άλλους πολίτες ή αστυνομικούς, απόφαση για το τι αστυνομία χρειάζεται η Ελλάδα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες μορφές εγκληματικότητας.
Καταγραφή έμψυχου υλικού και υποδομών.
Εξορθολογισμός των οργανικών θέσεων με βάση τις πραγματικές ανάγκες των Υπηρεσιών.
Και σχεδιασμός από την αρχή, με επένδυση σε εξοπλισμό και εκπαίδευση.
Με το παρόν σημείωμά μου δεν ήθελα φυσικά να κάνω καμιά μελέτη για την δύναμη, την διάρθρωση, την κατανομή, την χρησιμοποίηση κλπ. του προσωπικού της ΕΛΑΣ και φυσικά την άνοδο της επιχειρησιακής και αποτελεσματικής λειτουργίας της .
Είναι άλλοι αρμόδιοι να τα κάνουν αυτά.
Ήθελα απλώς να καταδείξω ότι ούτε σε χώρα της υποσαχάριας Αφρικής δεν γίνονται έτσι οι προσλήψεις αστυνομικού προσωπικού και κυρίως η χρησιμοποίησή του.

alexpanagisartas
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου