Πηγές που κινούνται στο υπουργείο Άμυνας τόνισαν στο vradini.gr ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί, το πότε θα σταλούν αυτές οι στρατιωτικές δυνάμεις
Του Ειδικού Συνεργάτη
Έντονο προβληματισμό προκαλεί η απόφαση αποστολής στρατού στο Σαχέλ, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται σχετικές επιφυλάξεις, κυρίως από πολιτικούς κύκλους.
Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας δεσμεύτηκε μέσω της αμυντικής συμφωνίας, που υπέγραψε με τη Γαλλία, να ενισχύσει τις γαλλικές δυνάμεις που επιχειρούν στις χώρες του Σαχέλ.
(Το Σαχέλ είναι μία τεράστια λωρίδα στέπας στην Αφρική, νότια της ερήμου Σαχάρα, που διασχίζει οχτώ χώρες. Την Μπουρκίνα Φάσο, τη Μαυριτανία, το Μάλι, τον Νίγηρα, τη Νιγηρία, το Τσαντ, το Σουδάν και την Ερυθραία).
«Ήδη, η Ελλάδα εξετάζει την αποστολή ομάδας μάχιμων στρατιωτικών στη ζώνη του Σαχέλ. Δεν πρόκειται για στρατιωτικούς συμβούλους, τέτοιους έχουμε ήδη στην περιοχή. Πρόκειται για μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μάχιμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε πρόσφατες δηλώσεις του, προκαλώντας θόρυβο.
Στην κυβέρνηση υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για το κατά πόσο είναι φρόνιμο να σταλούν Έλληνες μάχιμοι στρατιωτικοί στην περιοχή, αλλά επικρατεί η άποψη ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται.
Παράλληλα, οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν βέβαιο πως εάν και εφόσον συμβεί το απευκταίο, δηλαδή να υπάρξουν θύματα στην ελληνική δύναμη, τότε η αντιπολίτευση θα το εκμεταλλευτεί για να προκαλέσει πολιτική ζημιά.
Κάποιοι θυμούνται ακόμη την συμμετοχή της Ελλάδας στον πρώτο πόλεμο του Ιράκ το 1991, όταν στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της στο ΝΑΤΟ η χώρα μας είχε αποστείλει ένα πολεμικό πλοίο για νηοψίες και περιπολίες. Τότε είχαν μαζευτεί στο λιμάνι εκατοντάδες κόσμου – κυρίως γονείς και συγγενείς των πληρωμάτων αλλά και πολλοί διαφωνούντες με τον πόλεμο του Ιράκ- και επιχείρησαν να ματαιώσουν τον απόπλου του πλοίου.
Αυτό δεν έγινε, αλλά οι εικόνες τότε ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο, με ό,τι σήμαινε αυτό για την αξιοπιστία, το κύρος και την σοβαρότητα της χώρας.
Πηγές που κινούνται στο υπουργείο Άμυνας τόνισαν στο vradini.gr ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί, το πότε θα σταλούν αυτές οι δυνάμεις. Όπως ανέφεραν, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε απλώς την πρόθεσή του να τιμήσει η χώρα μας τη δέσμευσή της. Δεν υπάρχει ακόμη τίποτα έτοιμο, αλλά εάν η Γαλλία το ζητήσει, τότε η Ελλάδα θα ανταποκριθεί.
Στο ερώτημα, εάν έχει ληφθεί υπόψη το πολιτικό και κοινωνικό κόστος, η πηγή μας απάντησε ότι «σε τέτοιες αποστολές δεν πηγαίνουν κληρωτοί, αλλά μόνιμα στελέχη. Και η συμμετοχή είναι καθαρά εθελοντική, αλλά οι υψηλές οικονομικές απολαβές την καθιστούν ελκυστική για τα στελέχη».
Πολιτικοί παράγοντες ακόμη και μέσα από τη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι θα είναι μια κίνηση πολύ υψηλού ρίσκου για την κυβέρνηση.
«Μέχρι τώρα η χώρα μας έστελνε διεθνείς αποστολές, αλλά με καθήκοντα υποστηρικτικά. Δηλαδή επιμελητεία, τεχνική υποστήριξη και ιατρική υποστήριξη. Κανένας Έλληνας στρατιωτικός δεν πυροβόλησε ποτέ κάποιον στις αποστολές αυτές. Και οι αντίπαλοι το γνώριζαν, γι’ αυτό και η Ελλάδα δεν αποτελεί στόχο των ακραίων φανατικών. Εάν τώρα πάνε μάχιμοι στρατιωτικοί, τότε τα πράγματα αλλάζουν, και αυτό είναι υψηλό ρίσκο για μια χώρα όπως η Ελλάδα», εκτιμά παράγοντας της ΝΔ πρώην στρατιωτικός, ο οποίος να σημειωθεί, συμφωνεί με την αποστολή στρατιωτικών, αλλά προτιμά όπως μας είπε, να είναι σε υποστηρικτικές θέσεις και όχι στην πρώτη γραμμή.
Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση θεωρεί ότι δεν πρέπει να πάει κανένας Έλληνας στρατιωτικός στο Σαχέλ. Παράγοντες της αντιπολίτευσης λένε ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ χωρίς αποικιοκρατικό παρελθόν και μπορεί να μιλά άνετα με τις χώρες της Αφρικής. Εάν και εφόσον ταυτιστεί τώρα με αποικιοκρατικές πολιτικές (η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η παρουσία της Γαλλίας στην Αφρική είναι συνέχεια της αποικιοκρατικής παρουσίας της), κανείς δεν εγγυάται ότι η χώρα μας θα είναι για πολύ εκτός κάδρου για τους φανατικούς, εκτιμούν στελέχη της αντιπολίτευσης.
Όπως και να έχει η ιστορία, η απόφαση είναι πολύ σοβαρή, και δεν θα ληφθεί από το υπουργείο Άμυνας αλλά από το Μαξίμου, αφού εξεταστούν όλοι οι παράγοντες και ληφθεί υπόψη η εισήγηση του υπουργείου Εξωτερικών.
Οι περισσότεροι, πάντως, στο υπουργείο Άμυνας, είναι υπέρ της τήρησης της συμφωνίας, ενώ υπάρχουν ορισμένοι που διατυπώνουν πολύ κομψά επιφυλάξεις, που αφορούν στην ασφάλεια των ελληνικών δυνάμεων.
Η πολιτική ηγεσία του Άμυνας θεωρεί ότι από τη στιγμή που η χώρα μας δεσμεύτηκε δια της υπογραφής της, δεν μπορεί να κάνει πίσω. Αλλά η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κυβερνητικό πολιτικό στέλεχος που να μην προβληματίζεται με τις επιπτώσεις που θα έχει η εικόνα «του πρώτου Έλληνα νεκρού».
Και οι προσευχές μόνο, δεν είναι αρκετές…
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου