Τα πάντα για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Τα πάντα για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Γιατί στρατός και αεροπορία προειδοποιούν με έξωση πυρόπληκτους της Ανατολικής Αττικής;



Η φιλοξενία στις κατασκηνώσεις του στρατού και της αεροπορίας φαίνεται πως έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από ορισμένους «επιτήδειους», που πήραν στον λαιμό τους οικογένειες που την είχαν πραγματικά ανάγκη. Πώς φτάσαμε ως εδώ και τι λύσεις προτείνονται.
Χρόνος ανάγνωσης:
10'


Κείμενο
Ελίζα Τριανταφύλλου


Πριν λίγες ημέρες, οι πυρόπληκτοι της Ανατολικής Αττικής που διαμένουν στις παραθεριστικές εγκαταστάσεις του στρατού και της αεροπορίας στη Νέα Μάκρη και στο Ζούμπερι ενημερώθηκαν εγγράφως ότι το αργότερο μέχρι τέλος Απριλίου πρέπει να παραδώσουν τα κλειδιά των οικημάτων που τους παραχωρήθηκαν το 2018. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), με ξεχωριστές επιστολές προς τους Δημάρχους Μαραθώνα Στέργιο Τσίρκα και Ραφήνας-Πικερμίου Βαγγέλη Μπουρνού, έχουν ενημερώσει εδώ και λίγες εβδομάδες για την απόφασή τους να προχωρήσουν στην αποστέγαση αθροιστικά 234 πυροπλήκτων μέσα στον επόμενο μήνα. ΓΕΣ και ΓΕΑ καλούν τους οικείους δήμους να προχωρήσουν εντός προθεσμίας στις απαραίτητες ενέργειες για τη στέγαση και τη σίτιση των πυρόπληκτων δημοτών τους, που μένουν περισσότερα από 2,5 χρόνια –είτε μόνιμα, είτε περιστασιακά– στις εγκαταστάσεις τους.

Με δυο λόγια

Η προσωρινή φιλοξενία οικογενειών, δηλαδή η στέγαση και η σίτιση πυρoπλήκτων χωρίς εναλλακτικό μέρος διαμονής, ξεκίνησε τις πρώτες μέρες μετά την καταστροφή και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς των ενόπλων δυνάμεων. Κανείς όμως, ούτε το ΓΕΣ, ούτε το ΓΕΑ, πόσo μάλλον οι άστεγοι πυρόπληκτοι, δεν μπορούσε να φανταστεί τότε πόσο καιρό θα διαρκούσε αυτό το «προσωρινό».



«Μας πετάνε έξω»

«Μας έλεγαν ότι θα μείνουμε εδώ μέχρι να χτιστούν τα σπίτια μας και τώρα μας πετάνε έξω», λέει στο inside story η 69χρονη Μαρί Σταυρίδη, που ζει από τον Αύγουστο του 2018 στο στο παραθεριστικό θέρετρο του στρατού στον Άγιο Ανδρέα Νέας Μάκρης μαζί με τον σύζυγό της Τάσο Μπουγιούκο και το σκυλάκι τους σε ένα διαμέρισμα μόλις 24 τ.μ. «Θεωρώ ότι πρέπει να πω ένα ευχαριστώ που 30 μήνες μένουμε σε ένα δωμάτιο, που έχω ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μου, που δεν κρύωσα. Έχουμε φτάσει όμως για τα αυτονόητα να λέμε ευχαριστώ».

Το ζευγάρι συνταξιούχων που έμενε επί δεκαετίες στο Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας και κατάφερε να γλιτώσει από τις φλόγες, είδαν δύο σπίτια και τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη μέσα σε μία στιγμή. Από τότε παλεύουν με τη γραφειοκρατία και όλες τις δυσκολίες που συνοδεύουν την ανέγερση μιας κατοικίας από τα θεμέλια, ειδικά όταν δεν έχεις οικονομική ευχέρεια και η ταχύτητα του κάθε βήματος εξαρτάται από τις χρονοβόρες διαδικασίες εκταμίευσης της Στεγαστικής Συνδρομής Ανακατασκευής που χορηγεί το κράτος. «Η γραφειοκρατία σε ορισμένα σημεία είναι εντελώς σαχλή. Για να βγάλουμε την νέα οικοδομική άδεια μας ζήτησαν 19 χαρτιά από διαφορετικές υπηρεσίες. Χρειάστηκε μέχρι και να κάνουμε έλεγχο στην αρχαιολογική υπηρεσία για να μας πουν αν κάτω από το σπίτι [που ήταν χτισμένο και κάηκε] υπάρχουν αρχαία», λένε.

Περισσότερο από δυόμισι χρόνια μετά την καταστροφή, η κατοικία τους κοντεύει επιτέλους να ολοκληρωθεί και με τη βοήθεια της Ένωσης Ελλήνων ΕφοπλιστώνΑντιμετώπιση κρίσεων | ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ αλλά και πολλή προσωπική εργασία του Τάσου, όμως ακόμη μένουν πολλά ώστε να είναι κατοικήσιμο. Το σπίτι δεν έχει θέρμανση και κλιματισμό, ούτε έπιπλα, ντουλάπια και ντουλάπες. Ο κορονοϊός επιβράδυνε με τη σειρά του τις εργασίες.

«Μας λείπουν πόμολα και βρύσες. Με όλα τα καταστήματα κλειστά από πού θα τα πάρουμε;», διερωτάται η Μαρί Σταυρίδη. Παρά την επιβαρυμένη υγεία της «με το που μάθαμε ότι πρέπει να φύγουμε μέχρι το τέλος Απριλίου, λέω στον Τάσο “δεν με ενδιαφέρει, πάμε σπίτι μας και ας κοιμηθούμε στο πάτωμα”, και μετά σκέφτηκα “πού θα πλενόμαστε; Πού θα πλένουμε τα πιάτα; Πώς θα ζεσταθούμε;”».

Όταν μιλήσαμε στο τηλέφωνο την περασμένη Τετάρτη 24 Μαρτίου, η Μαρί ήταν ανήσυχη, αλλά και θυμωμένη. Αυτή και ο Τάσος δεν δικαιούνταν επιδότηση ενοικίου με βάση τα αρχικά κριτήρια που τέθηκαν με ΚΥΑ του Αυγούστου 2018Στο ΦΕΚ η επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης για τους πυρόπληκτους, αφού διέθεταν δευτερεύουσα κατοικία σε ακτίνα εντός 50 χιλ. από την πυρόπληκτη κατοικία τους. Το ζεύγος, παρότι έχει στην ιδιοκτησία του ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, έχει πολύ περιορισμένη ρευστότητα. Σύμφωνα με τη Μαρί Σταυρίδη είναι όλα ξενοίκιαστα και σε άθλια κατάσταση, επομένως δεν γινόταν να μείνουν σε ένα από αυτά, χώρια ότι θα ήταν πολύ μακριά από την κύρια κατοικία τους και θα ήταν δύσκολη η επίβλεψη των εργασιών ανέγερσης. Κάπως έτσι, ξεκίνησε τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου του 2018 η διαμονή τους στις εγκαταστάσεις του στρατού. «Ποιος θα μου το έλεγε ότι θα κρατούσε 30 μήνες», σχολιάζει.
Επιδότηση ενοικίου

Με τροποποίησηΚ.Υ.Α. αριθμ. ΔΑΕΦΚ-ΚΕ/9426/Α36/2018 που έγινε στα τέλη Οκτωβρίου 2018, η απόσταση πυρόπληκτης και δευτερεύουσας κατοικίας μειώθηκε στα 10 χλμ., κάτι που όπως μας είπε η Μαρί στο τηλέφωνο δεν το γνώριζε ούτε η ίδια ούτε ο σύζυγός της και το πληροφορήθηκαν τώρα από εμάς. Και οι δύο έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο από το κινητό τους. Επισημαίνεται ότι η προθεσμία για νέες αιτήσεις επιδότησης ενοικίου έληξε στα τέλη Φεβρουαρίου 2019. Στις αρχές του 2020 υπήρξε ένα δίμηνο «παράθυρο» για πυρόπληκτους των οποίων διεκόπη η φιλοξενία στις εγκαταστάσεις στρατού και αεροπορίας μετά την καταληκτική ημερομηνία της 27ης Φεβρουαρίου 2019.

Η επιδότηση ενοικίου χορηγείται ανά τρίμηνο στους δικαιούχους και στην περίπτωση μιας οικογένειας δύο ατόμων ανέρχεται στα €350. Η καταβολή του επιδόματος, λόγω των καθυστερήσεων στην αποκατάσταση των κατοικιών αλλά και επειδή εκκρεμεί η οριστική ρύθμιση θεμάτων δασικής και πολεοδομικής νομοθεσίας των πληγεισών περιοχών, παρατάθηκεΠαράταση επιδότησης ενοικίου/συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης πληγέντων, των οποίων οι κατοικίες υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για ακόμη ένα χρόνο μέχρι τον Ιούλιο του 2021.


«Παίρνουμε τις συντάξεις μας, πληρώνουμε εφορία, εκεί φεύγει σχεδόν η μία σύνταξη και με τα υπόλοιπα περνάμε, γιατί έξοδα εκτός από τηλέφωνα και φαγητό δεν έχουμε, που τα έχω περιορίσει και αυτά πάρα πολύ. Οπότε ό,τι χρήματα περισσεύουν τα ρίχνουμε στο σπίτι. Έβαλα πωλητήριο σε ένα μαγαζί που έχω στον Κεραμεικό, το “σκοτώνω” για να μπορέσω να πάρω λεφτά να τελειώσω το σπίτι και να μπω μέσα. Χρωστάω σε φίλους και γνωστούς, διότι για να γίνουν πράγματα έπαιρνα δανεικά», προσθέτει η κ. Σταυρίδη.
Η κατάχρηση της φιλοξενίας των Ενόπλων Δυνάμεων

Δεν είναι όλοι σαν την Μαρί και τον σύζυγό της. Εδώ και αρκετό διάστημα αποτελεί κοινό μυστικό στην περιοχή πως αρκετοί πυρόπληκτοι καταχρώνται τη φιλοξενία του στρατού και της αεροπορίας. Όχι μόνο σε βάρος των εν ενεργεία και εν αποστρατείαΑυθαίρετη-άδικη η απαγόρευση εισόδου όλων των ε.ε. και ε.α. αξιωματικών της ΠΑ στο ΚΕΔΑ | stratologia.gr αξιωματικών που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις για παραθερισμό και παραπονιούνται για τις λιγότερες διαθέσιμες θέσειςΑπάντηση ΥΕΘΑ σε Ερώτηση 8600/29-07-2020 της Βουλής των Ελλήνων για τους ίδιους, αλλά –κυρίως– σε βάρος άλλων ομοιοπαθούντων οικογενειών που πραγματικά έχουν ανάγκη τη στέγη που τους προσφέρεται.

Σε μία προσπάθεια του ΓΕΑ και του ΓΕΣ να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός αυτών, το περασμένο καλοκαίρι ζητήθηκε από όλους τους διαμένοντες (234 άτομα στα χαρτιά, από 358 που ήταν στις αρχές Νοεμβρίου 2019) να προσκομίσουν διάφορα έγγραφα (π.χ. Ε1 και Ε9) ώστε να εξεταστεί αν π.χ. λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου ενώ ταυτόχρονα καταλαμβάνουν δωμάτιο ή αν διαθέτουν εναλλακτική για τη στέγασή τους σε ιδιόκτητα ακίνητα, ή αν στην πράξη μένουν αλλού και κρατάνε τον οικίσκο για να παραθερίζουν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το ΓΕΑ στην επιστολή του προς τους δημάρχους Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνα με ημερομηνία 1η Μαρτίου 2021, αναφέρει ότι οι φιλοξενούμενοι που έχουν στην ιδιοκτησία τους άλλη κατοικία και αυτοί που χρησιμοποιούν τα οικήματα περιστασιακά, έχουν ειδοποιηθεί από τον περασμένο Ιούλιο από τη διοίκηση της Μονάδας ότι πρέπει να παραδώσουν τα οικήματα για λόγους συντήρησής τους, «πλην όμως δεν υφίσταται ουσιαστική ανταπόκριση».


Η απάντηση του υπουργείου Άμυνας σε δύο σχετικά πρόσφατες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις (μία από βουλευτή της ΝΔΠαράταση διαμονής πυροπλήκτων στο ΚΕΔΑ/Ζ Νέας Μάκρης | hellenicparliament.gr και η άλλη από βουλευτές του ΚΚΕΝα παραταθεί η φιλοξενία των πληγέντων της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι στο Κέντρο Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας (ΚΕΔΑ/Ζ) στο Ζούμπερι | hellenicparliament.gr) που αφορούν συγκεκριμένα τις εγκαταστάσεις της αεροπορίας ( ΚΕΔΑ/Ζ Νέας Μάκρης), είναι ενδεικτική για την αναγκαιότητα ή μη της φιλοξενίας πυροπλήκτων στις εγκαταστάσεις της συγκεκριμένη μονάδας, όπου διαμένουν 55 άτομα.

Όπως διαβάζουμε στο έγγραφο του ΥΠΕΘΑ:

«Αφού συγκεντρώθηκαν τα απαιτούμενα στοιχεία, διαπιστώθηκε ότι 23 εκ των 55 διαμενόντων, διαθέτουν από μία έως περισσότερες ιδιόκτητες κατοικίες, ενώ άλλοι διαμένουν περιστασιακά στα οικήματα και οι οποίοι ενημερώθηκαν ότι πρέπει να αποχωρήσουν, για άλλες δε διευκολύνσεις οφείλουν να απευθύνονται στους Δήμους που ανήκουν.

Επίσης, 12 εκ των 55 διαμενόντων αρνήθηκαν να προσκομίσουν έγγραφα ή να δώσουν οιαδήποτε πληροφορία για τη δυνατότητα μετεγκατάστασής τους, επιπλέον δε σε παραινέσεις της Διοίκησης ότι βρίσκονται εντός στρατιωτικών εγκαταστάσεων και οφείλουν να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας, όπως άλλωστε όλο το προσωπικό που διαμένει εντός αυτών, επέδειξαν, σε κάποιες των περιπτώσεων, οριακά ανάρμοστη συμπεριφορά και έλλειψη συνεργασίας
Μάλιστα με επιστολή του, άλλος φιλοξενούμενος πυρόπληκτος, προς το Διοικητή του ΚΕΔΑ/Ζ, ισχυρίζεται ότι το οίκημα εντός της Μονάδας, του το έχει παραχωρήσει το ελληνικό κράτος και θα το διεκδικήσει με ένδικα μέσα, ενώ ο ίδιος διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία στην Αθήνα.

Με άλλη επιστολή, η οποία διαβιβάστηκε από τον Δήμο Μαραθώνα προς το ΥΠΕΘΑ, την 19-10-20, [...] ήτοι 31 μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά, πολίτης αιτείται την στέγασή του στο ΚΑΑΥ (σ.σ.: οι παραθεριστικές εγκαταστάσεις του στρατού) ή ΚΕΔΑ ως πυρόπληκτος, αλλά σύμφωνα με το Ε9 που προσκομίζει στην αίτησή του διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία 80 τ.μ. στον Δήμο Αθήνας».


Το υπουργείο Άμυνας διευκρινίζει επίσης ότι το ΚΕΔΑ/Ζ στην παρούσα χρονική περίοδο έχει οριστεί και λειτουργεί ως χώρος καραντίνας για προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, λόγω της υγειονομικής κρίσης. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που επικαλείται το ΓΕΑ στις επιστολή του προς τους δύο δημάρχους, με θέμα την αποστέγαση των πυροπλήκτων.

Η φιλοξενία πυρόπληκτων δημοτών Μαραθώνα και Ραφήνας-Πικερμίου από τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) φαίνεται βέβαια να βόλεψε και τους δήμους. Όπως διαβάζουμε στο ίδιο έγγραφο «η συνεισφορά των ΕΔ, εν προκειμένω δε της ΠΑ, στους πολίτες-κατοίκους που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά του έτους 2018 στο Μάτι, έγινε υπό το καθεστώς κατεπείγουσας και ιδιαίτερα επαχθούς κατάστασης, κατόπιν προφορικών αιτημάτων, των αρμόδιων για τη διαχείριση της κατάστασης Δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας, για παροχή βοήθειας λίγων μηνών και σε κάθε περίπτωση όχι για δύο και πλέον έτη».

Πρόκειται εξάλλου για φιλοξενία που έχει κοστίσει κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας: «Η παροχή μέχρι σήμερα της στέγασης και σίτισης είναι δωρεάν, η ΠΑ δεν έχει λάβει για το σκοπό αυτό οιοδήποτε ποσό ενίσχυσης από Φορέα του Κράτους, ο δε προϋπολογισμός της έχει επιβαρυνθεί με ποσό μεγαλύτερο των €780.000 και δεν προσήκει η συνεισφορά αυτή να εκλαμβάνεται ως μόνιμη υποχρέωση».
Οι λύσεις που εξετάζονται για όσους έχουν πραγματικά ανάγκη

«Οι πυρόπληκτοι που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της αεροπορίας έχουν αναλάβει πρωτοβουλία να δουν ποιοι είναι αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη και δεν κάθονται για διακοπές, γιατί εκεί πάνω στηρίζονται (σ.σ.: ΓΕΣ και ΓΕΑ) και εν μέρει έχουν δίκιο. Και αυτοί παίρνουν στον λαιμό τους και τους άλλους που το έχουν ανάγκη. Όπως μου λένε λοιπόν, από τα 48 σπίτια που τους έχουν παραχωρηθεί (σ.σ.: από την αεροπορία), αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη είναι περίπου 14-15 οικογένειες. Περιμένουμε και από τους πυρόπληκτους στις εγκαταστάσεις του στρατού να ολοκληρώσουν μία αντίστοιχη διαδικασία», αναφέρει στο inside story ο δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας.



tsirkas4919439.jpg

Ο δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας. [Αντώνης Νικολόπουλος/Eurokinissi]



Ο ίδιος έχει ήδη στείλει επιστολή στους αρχηγούς ΓΕΣ και ΓΕΑ ευχαριστώντας τους θερμά για τη φιλοξενία πυροπλήκτων και ζητώντας παράλληλα μία πίστωση χρόνου μέχρι να βρεθεί εναλλακτική λύση για την στέγασή τους, «προκειμένου οι συμπολίτες μας να μην αναγκαστούν να αναζητήσουν στέγη μεμονωμένα, ειδικά τώρα που η χώρα είναι “στο κόκκινο” εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας και που η ψυχολογία όλων είναι επιβαρυμένη λόγω της κατάστασης».


Όπως αναφέρει σε άλλο σημείο, «έχουμε ήδη υποβάλλει αίτημα συνάντησης με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο μαζί με τον Πρόεδρο της Ένωσης Πυρόπληκτων κ. Κωνσταντίνο Θεοτόκη, προκειμένου να βρούμε λύση στο θέμα ή να ορίσουμε νέο χώρο που να πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφαλή διαβίωσή τους, δεδομένου ότι κάποιοι από τους φιλοξενούμενούς σας δεν διαθέτουν καμία εναλλακτική λύση στέγασης».

Με βάση την επιστολή Τσίρκα προς τον κ. Παναγιωτόπουλο, «τουλάχιστον 25 εκ των φιλοξενούμενων αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουν καμία εναλλακτική λύση στέγασης».


Μία από τις σκέψεις που υπάρχουν, αν οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν δεχτούν να συνεχίσουν τη φιλοξενία τουλάχιστον όσων το έχουν απόλυτη ανάγκη, είναι η στέγασή τους σε κάποιο ξενοδοχείο της περιοχής, πιθανά με χρηματοδότηση από τον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής Πυροπλήκτων που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας. Την ιδέα αυτή επεξεργάζονται από κοινού με τον Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου Βαγγέλη Μπουρνού, μας λέει ο Στέργιος Τσίρκας, ο οποίος είναι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση εγκαίρως, δηλαδή πριν το τέλος Απριλίου.

Καθησυχαστικός ότι δεν θα μείνει στον δρόμο κανείς που το έχει ανάγκη εμφανίζεται και ο Βαγγέλης Μπουρνούς. Όπως μας λέει, «υπάρχουν δύο πραγματικότητες. Η μία είναι ότι πράγματι υπάρχουν άνθρωποι των οποίων δεν έχουν τελειώσει τα σπίτια τους και δεν έχουν εναλλακτική λύση. Υπάρχει όμως και μία άλλη πραγματικότητα, που κάποιοι που έχουν εναλλακτικές λύσεις και έχουν χρησιμοποιήσει χρηματοδοτικά εργαλεία, κρατούν ακόμη οικίσκους μέσα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Αυτό είναι θέμα για το οποίο σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας προσπαθούμε να βρούμε μία λύση και θα την έχουμε βρει πριν την εκπνοή της προθεσμίας ώστε αυτοί πραγματικά που έχουν ανάγκη να φιλοξενηθούν από το κράτος, είτε εκεί, είτε κάπου αλλού».



bournous4515439.jpg

Ο Βαγγέλης Μπουρνούς μετά την πυρκαγιά στο Μάτι με τον τότε ΥΠΕΘΑ, Πάνο Καμμένο. [Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi]



Όπως τονίζει ο κ. Μπουρνούς, «θα πρέπει να λήξει μία “ανωμαλία” που έγινε εκείνες τις πρώτες ημέρες, όταν εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να γίνει έλεγχος και στη συνέχεια κάποιοι συμπολίτες έκαναν χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων που δόθηκαν από τις κυβερνήσεις αλλά ταυτόχρονα κράτησαν και τους οικίσκους. Αυτό είναι κάτι που δημιουργεί πρόβλημα σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη γι αυτό πρέπει να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι. Πρέπει επίσης να σταματήσει και η ομηρία των στρατιωτικών εγκαταστάσεων από ανθρώπους που δεν έχουν ανάγκη». Σύμφωνα με εκτιμήσεις που μας μεταφέρει, στην περιοχή του Μαραθώνα και της Ραφήνας υπάρχουν περίπου 35-40 οικογένειες που πραγματικά δεν έχουν εναλλακτική λύση. «Υπάρχουν συμπολίτες μας που χρήζουν ακόμη και σήμερα βοήθειας και αυτοί δυστυχώς “καίγονται” μαζί με τα “ξερά” αυτών που κάνουν κακή χρήση των εργαλείων που έχουν διατεθεί».

Πηγή με χρόνια εμπειρίας στην αποκατάσταση φυσικών καταστροφών σε όλη την Ελλάδα και την αποζημίωση πληγέντων μας εξηγεί ότι «δυστυχώς οι πολίτες δεν λένε πάντα την αλήθεια. Αν η πολιτεία είχε να κάνει με ειλικρινείς πολίτες θα μπορούσε να δώσει και παραπάνω χρήματα και παραπάνω βοηθήματα. Είναι κρίμα γιατί κάποιες φορές δεν μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη».

Στην έρευνά μας εντοπίσαμε και ένα εν πολλοίς άγνωστο «παραθυράκι» για επιχορήγηση ενοικίου, την οποία φαίνεται να μπορούν να αιτηθούν πυρόπληκτοι έως και δύο μήνες μετά τη διακοπή της φιλοξενίας τους από στρατό και αεροπορία. Πηγή από αρμόδιο τμήμα του υπουργείο Υποδομών που διάβασε μαζί μας τα σχετικά ΦΕΚΦΕΚ Β'/4293/2019 επιβεβαίωσε στο inside story ότι με βάση την ερμηνεία που κάναμε στη διάταξη, πράγματι υπάρχει βάση για κάτι τέτοιο. Επομένως υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί έστω μία προσωρινή λύση – τουλάχιστον έως 24 Ιουλίου του 2021 που έχει παραταθεί η καταβολή της επιδότησης ενοικίου για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις να τη λάβουν.


Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου