Τα πάντα για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Τα πάντα για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Ημερήσια Διαταγή ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

 




Ημερήσια Διαταγή ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες Εθνοφύλακες, Έφεδροι και Πολιτικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων,

Η σημερινή επέτειος της 28 ης Οκτωβρίου 1940 αποτελεί ημέρα εθνικής μνήμης στην ένδοξη ιστορία του έθνους μας. Ημέρα εθνικής υπερηφάνειας για τον απανταχού Ελληνισμό.

Η Ελλάδα την ημέρα εκείνη με απαράμιλλο θάρρος και ηρωισμό ύψωσε το ανάστημά της, την χαλύβδινη ελληνική ψυχή της, απέναντι στις εθνικιστικές επιδιώξεις και ολοκληρωτικές αντιλήψεις που επικρατούσαν την περίοδο εκείνη.

Τιμούμε σήμερα την αυτοθυσία των προγόνων μας, τιμούμε την ελευθερία και τη δημοκρατία, τιμούμε την ομοψυχία της ελληνικής κοινωνίας που μπροστά στην απειλή του Έθνους μας σήκωσε αδιαπέραστο τείχος δίνοντας το παράδειγμα παγκοσμίως.

Η σημερινή επέτειος αποτελεί διαχρονική δέσμευση για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, να αποτελούν τον θεματοφύλακα της υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας της Πατρίδας μας.

Μια δέσμευση, ιερή υποχρέωση απέναντι στους προγόνους μας, που οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εκπληρώνουν σε καθημερινή βάση, κάτι το οποίο γνωρίζουν και οι αναθεωρητικές δυνάμεις της περιοχής μας που με αναχρονιστικές μεθόδους αμφισβητούν όχι μόνο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αλλά και επιδιώκουν την καταστρατήγηση του διεθνούς δικαίου.

Διανύουμε μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης με τη γείτονα χώρα, η οποία αποσκοπεί να κάμψει το ηθικό και την θέλησή μας ασκώντας ψυχολογική πίεση και αμφισβητώντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις καταβάλλουν μια απόλυτα επιτυχημένη συλλογική προσπάθεια σε πολλαπλά μέτωπα αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις συνδυασμένες και συντονισμένες προκλήσεις της Τουρκίας. Υπερασπιζόμαστε τα ελληνικά σύνορα και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ψυχραιμία, αποτρέποντας την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και να την πίεση στην Ευρώπη. Το μήνυμά μας είναι σαφές: τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα προστατεύουμε στο ακέραιο, φυλάσσοντας τις σύγχρονες Θερμοπύλες.

Συνεχίζουμε να αποτελούμε έναν αξιόπιστο σύμμαχο που προάγει την ειρήνη ως πυλώνας ασφάλειας και  σταθερότητας, γι αυτό προωθούμε μια πολιτική βασισμένη στις σταθερές αρχές της καλής γειτονίας, του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών.

Η Κυβέρνηση στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και στην ανάπτυξη στρατηγικού πλεονεκτήματος έναντι ενδεχόμενων απειλών ώστε να θωρακιστεί περαιτέρω η αποτρεπτική ισχύς της χώρας μας. Προς την κατεύθυνση αυτή παρεμβαίνουμε σε τρείς κατευθύνσεις, την απόκτηση σύγχρονων οπλικών συστημάτων, την ενίσχυση του προσωπικού μέσω προσλήψεων επαγγελματιών καθώς και την ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής αμυντικής βιομηχανίας.

Ταυτόχρονα, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις καλούνται να επιχειρούν αποτελεσματικά σε ένα εύθραυστο υγειονομικό περιβάλλον που βιώνει σε παγκόσμιο επίπεδο τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εφαρμόζοντας με πειθαρχία τα υγειονομικά πρωτόκολλα συμβάλλει και με τη διάθεση υγειονομικού προσωπικού στην εθνική προσπάθεια που έχει αναληφθεί από την Κυβέρνηση και έχει προβεί σε όλα τα απαραίτητα μέτρα που διασφαλίζουν την Υγεία του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και την αποφυγή διασποράς του ιού, ενώ παράλληλα τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία παρέχουν την κατάλληλη υποστήριξη και περίθαλψη, όπως έχει καθοριστεί σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία.

Άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων,

πιστοί στις παρακαταθήκες των ηρώων του «Έπους 1940-41», με την προσφορά και αυταπάρνηση που επιδεικνύετε καθημερινά ανταποκρίνεστε στις πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, επιτυγχάνοντας να εκπληρώσετε στο ακέραιο την αποστολή σας εξασφαλίζοντας για τον Ελληνικό λαό την ασφάλεια από οποιαδήποτε εξωτερική απειλή. Για το ανωτέρω έργο που με ανωτερότητα επιτελείτε, δικαιούστε και έχετε κερδίσει επάξια τον αμέριστο σεβασμό και την αγάπη όλης της Ελληνικής κοινωνίας.

Καθώς βιώνουμε την μεγαλύτερη σε διάρκεια ελληνοτουρκική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, οι περιστάσεις απαιτούν να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση κάτι το οποίο το επιβεβαιώνετε καθημερινά,

σας προτρέπω να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο, πίστη, αυταπάρνηση, αφοσίωση και αγάπη την συνεισφορά σας στην Πατρίδα.

Η Κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός αλλά και εγώ προσωπικά, αισθανόμαστε υπερήφανοι για όλους εσάς που υπηρετείτε στις Ένοπλες Δυνάμεις, για όλους εσάς που έχετε αφιερώσει τη ζωή σας στην υπηρεσία της πατρίδος.

Ζήτω η 28 η Οκτωβρίου 1940
Ζήτω οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις
Ζήτω το Έθνος

 

                                                                                                                                   Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας
                                                                                                                                    Νικόλαος Παναγιωτόπουλος

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου