Τα πάντα για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Τα πάντα για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Ελληνικός Στρατός “αλλάζει”, έρχονται σημαντικές αγορές οπλισμού και παραχωρήσεις μέσω EDA

 

Είναι ένα αγαπημένο θέμα “πειράγματος” μεταξύ όσων ασχολούνται με την Άμυνα, όταν αναφέρονται οι αγορές που έχουν γίνει για την ΠΑ, όταν μιλάμε για την Κοσμογονία στο ΠΝ, αλλά εκείνη τη στιγμή “πετάμε” κι ένα “ναι, αλλά ο Ελληνικός Στρατός είναι ακόμη στο Μ-113”. Πριν μιλήσουμε λοιπόν για το θέμα που μας ενδιαφέρει, ας κάνουμε μερικές δύσκολες διαπιστώσεις.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: KΟΝΤΑ ΣΕ 9+9 AH-64E APACHE GUARDIAN Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΤΡΑΤΟΥ, ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ BOEING

Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, με πληθυσμό Βελγίου, αλλά με ΑΕΠ… Ελλάδας (και φόρους Σουηδίας). Λογικά λοιπόν, απαιτεί ανάλογες Ένοπλες Δυνάμεις. Οι Έλληνες δεν έχουν ιστορικό εισβολών σε ξένα κράτη, ούτε γεννιόμαστε πολεμοχαρείς. Απλά, όταν έχεις μια ξένη χώρα, που αποτίναξες το ζυγό της πριν 200 χρόνια, πριν 46 χρόνια εισέβαλε και κατέλαβε εδάφη Ελληνισμού, δεν μπορείς να έχει Ένοπλες Δυνάμεις Βελγίου. Καλά θα ήταν, αλλά δεν γίνεται.

FDI, RAFALE, MH-60R, GOWIND, M CLASS, AH-64E, CH-47F: ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ;

 

Έτσι, η μικρή μας Ελλάδα, είναι Μεγάλη σε ότι αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις. Έχει 1000 ετοιμοπόλεμα άρματα μάχης, έχει έναν τεράστιο στόλο ΤΟΜΠ Μ-113Α1/Α2, έχει ισχυρό πυροβολικό και πάει λέγοντας. Κι όλα αυτά μόνο στο Στρατό Ξηράς, χωρίς να αναφέρουμε πως έχουμε μια πανίσχυρη Αεροπορία, και ένα δυσανάλογο μεγάλο Ναυτικό. Και όλοι ξέρουμε, πως οι δυνάμεις που διατηρούμε, είναι οριακές για την απειλή που αντιμετωπίζουμε. Πάμε πάλι στον Ελληνικό Στρατό.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ MLRS

 

Μετά από μια δεκαετία εγκατάλειψης, ο Ελληνικός Στρατός μετράει τις πληγές του. Το λέμε όσο πιο “ευγενικά” μπορούμε να το πούμε. Τι να πρωτοαναφέρουμε; πως ακόμη πετά με τα UH-1H; Τα ΝΗ90 ή δεν ήρθαν ποτέ, ή παραμένουν καθηλωμένα; Τα ΑΗ-64Α χωρίς ανταλλακτικά και διαθεσιμότητες; Τα AH-64D χωρίς ανταλλακτικά και να έχουν μείνει μόλις 9; Τα CH-47D χωρίς κινητήρες, με διαθεσιμότητες που απαγορεύεται να γράψουμε; Τα Leopard 2A4 χωρίς ανταλλακτικά λόγω παλαιότητας πλέον;

H ELBIT ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΑ M113 ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

αι, μετά το Θερμό Καλοκαίρι του 2020, το ΓΕΕΘΑ αμέσως “έπεσε” στην Ενίσχυση της ΠΑ. Αγόρασε Rafale, γιατί αν δεν έχεις αεροπορική υπεροχή, δεν έχεις τίποτα. Πάρε 700 Leopard 2A7, θα στα καταστρέψει η εχθρική αεροπορία σε χρόνο dt. Μετά ασχοληθήκαμε με το ΠΝ, όπου οι ανάγκες είναι απίστευτα πιεστικές. Δεν γίνεται να κυκλοφορούν κάποιοι χάρτες ΑΟΖ, να κουνάνε δάκτυλα, αλλά να θέλουν να τα υπερασπιστούμε όλα αυτά με φρεγάτες 40 ετών και υποβρύχια 50 Μαΐων.

ΦΩΤΟ: Μ1117, ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

 

Μας αρέσει η γκρίνια. Ακόμη κι αν αντί για 3 FDI και 4 Gowind, αγοράζαμε 10 FDI και 4 Horizon, πάλι θα γκρινιάζαμε για “άρβυλα” του Ελληνικού Στρατού και για τα Μ-113. Εντάξει, είναι αλήθεια πως ο Ελληνικός Στρατός πάσχει, και τα στελέχη του, κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία. Αλλά αυτό που συμβαίνει, έχει αρχίσει να αλλάζει. Και η διαπίστωση αυτή δεν προέρχεται από κάποιες δηλώσεις, αλλά είναι κάτι που όλοι μας πρέπει να το δούμε. Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε…

ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ PRSM (AKA DEEPSTRIKE), ΤΟ ΟΠΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΨΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

 

Μετά το 2019, με τότε τα πενιχρά μέσα που είχε στη διάθεσή του το ΓΕΕΘΑ (ελέω προϋπολογισμού που είχε καταρτιστεί το 2018), ξεκίνησε μερικές δειλές προσπάθειες. H νέα ηγεσία φρόντισε πρώτα τις Μονάδες που σε μια σύρραξη, θα εμπλεκόντουσαν πρώτες με τον εχθρό, και σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία, φρόντισε να ενισχυθούν άμεσα οι Ειδικές Δυνάμεις. Νέα όπλα, νέοι ασύρματοι, νέα υλικά, περισσότερη και σκληρότερη εκπαίδευση.

ΕΞΕΛΙΞΗ: ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ APACHE ΑΗ-64Α+ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ELBIT, SPIKE NLOS ΑΠΟ ΤΗ RAFAEL ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΗΑΕ!

Πολλά από αυτά τα είδαμε σε διαγωνισμούς της ΓΔΑΕΕ, άλλα όχι. Είχαμε παραχωρήσεις από τις ΗΠΑ, που δεν ανακοινώθηκαν, είχαμε μικρές αγορές, είχαμε χρήση κονδυλίων από αλλού. Αλλά έγιναν αρκετά πράγματα. Τα διαπιστώνουμε κάθε φορά που κυκλοφορούν νέες φωτογραφίες από δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, με στελέχη να χρησιμοποιούν προσεκτικά τα νέα τους αποκτήματα. Είναι από αυτά που δεν διαφημίζονται.

Μετά προσοχή δόθηκε στην επανάχρηση οπλικών συστημάτων που είχαν απαξιωθεί λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Ειδικά στην Αεροπορία Στρατού, έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να φτάνουν τα απαραίτητα υλικά. Αλλά ισχύει και για άλλες μονάδες, που κάνουν χρήση ειδικών και σπάνιων ανταλλακτικών.

Από εκεί και πέρα, υπήρξε μια προσπάθεια αναπλήρωσης των αποθεμάτων. Εντάξει, όπως έχουμε γράψει η προσπάθεια αγοράς MILAN 2 εν έτει 2021 ήταν κάπως “άστοχη”, αλλά η αλήθεια είναι πως μεγάλο μέρος των αποθεμάτων των αντιαρματικών πυραύλων έχει λήξει. Και η χρήση τους, σε περίοδο επιχειρήσεων δεν εξασφαλίζει πως η απόδοση θα είναι αυτή που ελπίζουμε. Αλλά τίποτα δεν δείχνει πως το ΓΕΣ το έχει ξεχάσει, ακριβώς το αντίθετο.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ: TACTICAL DRONE ΜΕ 2 ΡΟΥΚΕΤΕΣ HYDRA 2,75IN ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ SAS ΣΤΗΝ DEFEA 2021 (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Όπως βλέπουμε, το ΓΕΕΘΑ έχει χωρίσει τις προμήθειες του Ελληνικού Στρατού σε δυο κατηγορίες. Τις αγορές Πολλαπλασιαστών Ισχύος, που δεν φείδεται χρημάτων, και τις κάνει σε μικρές αλλά ικανές ποσότητες, και τις Παραχωρήσεις, όπου θέλει με πολύ μικρό κόστος, να ενισχύσει με μεγάλες ποσότητες υλικού τους Σχηματισμούς.

ΕΞΕΛΙΞΗ: ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ CH-47D ΣΕ CH-47F ΣΥΖΗΤΑ Ο ΕΣ, Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ!

 

Τι εννοούμε πολλαπλασιαστές ισχύος; Μα είναι προφανές πως οι SPIKE NLOS, τα AH-64E, τα CH-47F (στο μέλλον) είναι πολλαπλασιαστές ισχύος. Ο εκσυγχρονισμός των MLRS και η αγορά των προηγμένων πυραύλων PrSM είναι φυσικά πολλαπλασιαστής ισχύος. Η αγορά προηγμένων όπλων, UAV, AGM-114L Hellfire II ανήκει σε αυτές τις κατηγορίες.

EKTAKTO: EΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ F-16C/D BLOCK 50, ΑΤΡΑΚΤΙΔΙΑ SNIPER, FOS ΓΙΑ OH-58D KIOWA ΚΑΙ CH-47D CHINOOK, ΕΠΑΝΑΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ RIM-116 RAM, Η ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Ταυτόχρονα, το ΓΕΣ κινείται και προς τις ΗΠΑ για παραχώρηση μεταχειρισμένου υλικού που θα καλύψει σημαντικά κενά. Όταν είχαν έρθει τα OH-58D Kiowa Warrior, ήταν μια λύση για την κάλυψη του κενού που είχαν αφήσει τότε τα ΑΗ-64Α, που είχαν καθηλωθεί ελλείψει ανταλλακτικών. Σήμερα, με τα ΑΗ-64Α σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, τα OH-58D έχουν αρχίσει να δημιουργούν τις δικές τους αποστολές, καλύπτοντας ελλείψεις δεκαετιών.

Τα Μ1117, που πολλοί “πολέμησαν” (ευγενικά το λέμε), θα καλύψουν ανάγκες που υπήρχαν αλλά κάναμε πως δεν τις βλέπαμε. Εντυπωσιακά τα GD240 με πολυβόλα στις παρελάσεις, αλλά μέχρι εκεί. Δεν έχουμε ψυχές για “ξόδεμα”, δεν γίνεται να ζητάμε αποστολές με αθωράκιστα οχήματα στις μέρες μας. Αναγνωρίσεις, προστασία ευαίσθητων στόχων, περίσφιξη και εξάλειψη προγεφυρωμάτων, θα γίνεται από το κατάλληλο όχημα. Μακάρι τα 1200 Μ1117 να γίνουν περισσότερα.

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, αντίστοιχο “πόλεμο” έχουν αντιμετωπίσει και τα Μ2 Bradley. Χρειαζόμαστε 400 ΤΟΜΑ, αν πάμε να τα αγοράσουμε θα χρειαστούμε 3 με 4 δις που δεν υπάρχουν. Μόνο με παραχώρηση μεταχειρισμένων Μ2Α2 μπορούμε να καλύψουμε τα κενά. Μετά, είτε στα ΠΕΒ, είτε στη νέα ΕΛΒΟ, είτε αλλού, τα Μ2Α2 θα μπορούν να προσφέρουν. Δεν χρειάζονται κάτι περισσότερο από διόπτρες νυχτερινής όρασης, που ευτυχώς κατασκευάζουμε τις καλύτερες παγκοσμίως εδώ στην Ελλάδα. Για να μην κουράζουμε, σύντομα θα έχουμε εξελίξεις και στο θέμα των Bradley, αν και υπάρχουν κι άλλες ιδέες, που όμως κοστίζουν πολύ περισσότερο από τα αμερικανικά οχήματα.

Το ΓΕΣ έχει “σταμπάρει” πολλά ακόμη ενδιαφέροντα οχήματα που επιθυμεί. Κάποια στιγμή θα προχωρήσει επιτέλους και η υπόθεση των ΑΑΑ-7, ενώ οι αξιωματικοί του ΕΣ έχουν ζητήσει και μεγάλο αριθμό από Μ113Α3. Τα Μ113 είναι ουσιαστικά το όχημα παντός εδάφους του ΕΣ, μπορεί να μην έχει ικανή θωράκιση, αλλά μπορεί να πάει παντού, κυριολεκτικά. Δεν θα κολλήσει στον Έβρο, θα περάσει το ποτάμι, θα πάει τους επιβάτες παντού. Είναι παλιό, αλλά ακόμη και ο Αμερικανικός Στρατός δεν το αλλάζει. Δεν χρειαζόμαστε για όλες τις αποστολές ΤΟΜΑ. Χρειαζόμαστε όμως καλά συντηρημένα ΤΟΜΠ. Τα Μ113Α3 μπορούν να ακολουθήσουν τα Leo2HEL/A4. Αυτό μας αρκεί.

Αυτή τη στιγμή, ο ΕΣ αποκρυσταλώνει τις ανάγκες του σε εκσυγχρονισμό υλικού που πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Άρματα μάχης Leo2A4, Leo1A5, MLRS κοκ θα μετρηθεί αν αξίζει να εκσυγχρονιστούν. Ο εκσυγχρονισμός πως των Leo2A4 μπορεί να κοστίζει πολύ φθηνότερα από την εισαγωγή σε υπηρεσία μεταχειρισμένων Μ1Α1. Ένας νέος τύπος άρματος μάχης, σε ένα Στρατό που τόσο έχει ταλαιπωρήσει η έλλειψη κονδυλίων, μπορεί να προκαλέσει περισσότερη ζημιά από το να βοηθήσει.

Δυστυχώς, σε ότι αφορά τις παραχωρήσεις, τα 40 μεταχειρισμένα MLRS του 2014, δεν υπάρχουν πια. Το 2015 αποδεσμεύτηκαν από εμάς, και οι Αμερικανοί θα τα κρατήσουν και θα τα εκσυγχρονίσουν σε M270A2 με PrSM. Τέτοιες ευκαιρίες δεν πρέπει να χάνονται, καθώς 40 MLRS Θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν πολλά RM70 στα νησιά. Τα μεταχειρισμένα MLRS είναι πλέον πολύ σπάνια, καθώς US Army και US Marines το θεωρούν επίσης πολλαπλασιαστή ισχύος. Ας προσέχαμε…

Με λίγα λόγια. Ο Ελληνικός Στρατός έχει τεράστιες ανάγκες, αλλά δεν έχει εγκαταληφθεί στην τύχη του. Στο ΓΕΣ οι Επιτελείς δουλεύουν προσεκτικά, και ξέρουν πως μετά το ΠΝ, είναι οι επόμενοι στη λίστα για … ξενύχτια πάνω από συμβάσεις. Πολλοί θεωρούν πως μερικά πράγματα είναι εύκολα. Για παράδειγμα να βάλεις 1200 οχήματα σε υπηρεσία, σε όλη την Ελλάδα, σε έναν ΕΣ που έχει υποστεί μειώσεις στελεχών για πολλά χρόνια. Τίποτε δεν είναι εύκολο.

Μέσα στο 2022 θα δούμε πολλά κι ενδιαφέροντα από πλευράς ΕΣ. Εντάξει, δεν θα είναι αγορά 3 ή 4 φρεγατών, αλλά δεν θα πούμε μικρό τον εκσυγχρονισμό των MLRS! Ούτε το θέμα των ΑΗ-64Ε (που άρχισε πάλι να “κακοφαίνεται” σε κάποιους). Αλλά ο ΕΣ δεν σταματά εκεί! Σύντομα περισσότερα καλά νέα!

πηγή ptisidiastima


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κι ο Ελληνικός Στρατός “αλλάζει”, έρχονται σημαντικές αγορές οπλισμού και παραχωρήσεις μέσω EDA - e-genesis.gr

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου