Τα Εμιράτα έχουν οπλικά συστήματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα

 Τα Εμιράτα έχουν οπλικά συστήματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα


  •  
  •  
  •  
  •  

Η πρόσφατη αμυντική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συνολική συμφωνία εξοπλισμού μεταξύ των δύο χωρών. Τα ΗΑΕ διαθέτουν κάποια οπλικά συστήματα για τα οποία θα μπορούσε να ενδιαφέρεται η Ελλάδα, ιδιαίτερα η ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Η αμυντική συμφωνία, που επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο 2020, ήρθε εν μέσω αυξημένων εντάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Προηγουμένως,  το Αμπού Ντάμπι είχε δείξει την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα όταν απέστειλε τέσσερα F-16 στην Κρήτη τον Αύγουστο του 2020.

Η σύνθεση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΑΕ είναι παρόμοια. Και οι δύο διαθέτουν αμερικανικά F-16 και σε μικρότερους αριθμούς γαλλικά Mirage 2000, αν και τα ΗΑΕ διαθέτουν και πιο προηγμένες εκδόσεις. Το Αμπού Ντάμπι διαθέτει 78 F-16E/F Block 61s, ένα μοναδικό μοντέλο, από τα πιο εξελιγμένα παγκοσμίως, που σχεδιάστηκε ειδικά για τα ΗΑΕ και φέρει το παρατσούκλι "Desert Falcon". Επίσης, τα ΗΑΕ πετούν με Mirage 2000-9 ενώ η Ελλάδα με Mirage 2000-5.

Και οι δύο αεροπορικές δυνάμεις προχωρούν σε αναβάθμιση του στόλου τους και σε εξαγορές. Η Ελλάδα έχει υπογράψει συμβόλαια για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 και των Mirage μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Όταν ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του στόλου F-16 σε περίπου 7 χρόνια, θα διαθέτει τα πιο προηγμένα F-16 στην Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, τα Mirage των ΗΑΕ θα αναβαθμιστούν από τη Γαλλία.

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι δύο χώρες αγοράζουν νέα πολεμικά αεροπλάνα. Η Ελλάδα παρήγγειλε πρόσφατα 18 Rafale 4,5 γενιάς από τη Γαλλία και προσβλέπει σε αντίστοιχο αριθμό F-35 Lightning II 5ης γενιάς από τις ΗΠΑ. Αυτές οι εξαγορές θα μπορούσαν να αλλάξουν σημαντικά την ισορροπία της αεροπορικής ισχύος μεταξύ της Αθήνας και της αντίπαλης της Άγκυρας.

Τα ΗΑΕ έχουν παραγγείλει 50 F-35. Η απόκτηση ενός τόσο μεγάλου στόλου τέτοιων αεροσκαφών stealth θα καθιστούσε αναμφίβολα τα ΗΑΕ μια ακόμη πιο ισχυρή αεροπορική δύναμη που πρέπει να θεωρείται υπολογίσιμη στους ουρανούς πάνω από την περιοχή του Περσικού Κόλπου και πέραν αυτού. Εάν και όταν το Αμπού Ντάμπι προμηθευτεί τελικά αυτά τα πολεμικά αεροπλάνα, μπορεί να αποφασίσει να πουλήσει μερικά από τα F-16 και τα Mirage 2000 που διαθέτει στην Ελλάδα. Τα εξελιγμένα Desert Falcons ειδικότερα θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμεύσουν ως προσωρινή λύση, ενόσω θα αναβαθμίζονται τα F-16 από την Lockheed Martin.

Η BlueMelange, μια ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα της Turkish Defense News, είχε εκτιμήσει πιθανό τα ΗΑΕ να προσφέρουν επίσης στην Ελλάδα τα Mirage 2000-9s μετά την απόκτηση των F-35.

Οι αναλυτές επισήμαναν ότι η αναπτυσσόμενη αμυντική βιομηχανία των ΗΑΕ παράγει αρκετά εξελιγμένα οπλικά συστήματα του είδους που η Ελλάδα μπορεί να ενδιαφέρεται να αποκτήσει.

"Η Ελλάδα μπορεί να υπογράψει νέα συμβόλαια για να εξοπλίσει τα F-16C / D Block 50 και τα F-16V Block 72, και ειδικά τα Mirage 2000-5 MK2, με οπλικά συστήματα των ΗΑΕ πριν από την άφιξη των F-35 και των Rafales", σημείωναν.

Η Al Tariq, θυγατρική του Ομίλου EDGE που ανήκει στην κυβέρνηση των ΗΑΕ, κατασκευάζει κιτ με βόμβες ακριβείας για τις βόμβες γενικής χρήσης χαμηλής οπισθέλκουσας, Mark 81 και 82. Αυτά τα κιτ βασίζονται στο κιτ βομβών ακριβείας Umbani της νοτιοαφρικανικής Denel Dynamics.

"Η Al Tariq-S έχει εμβέλεια 25 μιλίων, ενώ η Al Tariq-LR έχει εμβέλεια 75 μιλίων χάρη στα μεγάλα πτυσσόμενα φτερά της", ανέφεραν οι αναλυτές.

Τα κιτ διαθέτουν συστήματα αυτόματης καθοδήγησης και αδρανειακής πλοήγησης (GPS-INS), επιτρέποντάς τους να λειτουργούν σε όλες τις καιρικές συνθήκες είτε μέρα είτε νύχτα. Η ακρίβειά τους μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω με προαιρετικά συστήματα υπερύθρης απεικόνισης ή ημι-ενεργά συστήματα κατευθυνόμενων λέιζερ.

Η Halcon, μια άλλη θυγατρική του Ομίλου EDGE που ειδικεύεται επίσης στην κατασκευή συστημάτων κατευθυνόμενης βόμβας, παράγει τα κιτ καθοδήγησης Thunder. Τα Thunder P31 και P32 χρησιμοποιούν επίσης συστήματα GPS-INS για να κατευθύνουν τις βόμβες Mark 81/82 σε στόχους από απόσταση έως και 20 μιλίων. Το Thunder P4, που έχει σχεδιαστεί για τη Mark 84, μπορεί επίσης να παραδώσει το πολύ βαρύτερο ωφέλιμο φορτίο αυτής της βόμβας σε έναν στόχο έως και 10 μίλια μακριά.

Επιπλέον, η Halcon ανέπτυξε την οικογένεια κατευθυνόμενων μικρο πυρομαχικών "Desert Sting", η ρίψη των οποίων μπροεί να γίνει από drones. Έχουν επίσης τα ίδια συστήματα πλοήγησης που αναφέρονται παραπάνω και μπορούν να παραδώσουν ωφέλιμα φορτία από 5 κιλά έως 35 κιλά ανάλογα με το μοντέλο. Αυτά τα μικροσκοπικά πυρομαχικά έχουν μέγιστη εμβέλεια 10 μιλίων.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου