Η απόκτηση των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale (εδώ) φαίνεται να είναι
κλεισμένη —υπάρχουν οι συνομιλίες του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτοτάκης αναμένεται να τα πει σχετικά με τον Εμανουέλ Μακρόν την προσεχή Πέμπτη στην Κορσική όπου θα γίνει η ευρωμεσογειακή διάσκεψη που έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος της Γαλλίας. Ωστόσο πλέον, το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας δεν αφορά μόνο την υπεροπλία στον αέρα η οποία, σύμφωνα με αναλυτές (εδώ) εξασφαλίζεται με τα 18 γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη. Αφορά και τη θάλασσα. Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», η Ελλάδα θα προχωρήσει στην παραγγελία τεσσάρων φρεγατών, αντί δύο που ήταν το αρχικό σχέδιο και είχε παγώσει τον περασμένο Ιούλιο.
Γράφει σχετικά στο ρεπορτάζ του για την εφημερίδα ο Μάκης Πολάτος: «Την απόκτηση τεσσάρων φρεγατών, αντί για δύο που ήταν η αρχική απαίτηση, και 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών προβλέπει το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που καταρτίζεται με ταχύτατες διαδικασίες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο Μέγαρο Μαξίμου με σκοπό τη θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων και τη διασφάλιση της εδαφικής κυριαρχίας στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Η κρίση των τελευταίων 30 ημερών με την Τουρκία ανέδειξε προβλήματα που είχαν σωρευτεί σε μια υπερδεκαετή περίοδο τόσο λόγω της οικονομικής κατάστασης της εποχής των μνημονίων όσο και εξαιτίας κακών υπολογισμών, παραλείψεων και αναβλητικότητας στη λήψη αποφάσεων για σχεδιασμό και υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων. Από το βήμα της ΔΕΘ, σε μια ομιλία που περισσότερο αναμένεται να έχει τον χαρακτήρα της κοινοποίησης στις Ελληνίδες και στους Έλληνες της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της αναθεωρητικής απειλής από την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να ανακοινώσει τους βασικούς άξονες του νέου εξοπλιστικού προγράμματος που θα τρέξει τα επόμενα τέσσερα χρόνια —του πρώτου μετά την κρίση στα Ιμια— με προβλεπόμενο προϋπολογισμό 10 δισ. ευρώ». Από το ρεπορτάζ φαίνεται ότι υπάρχει συναντίληψη των πολιτικών αρχηγών για την ανάγκη να προχωρήσει η Ελλάδα σε ένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα δοκιμάσει τις οικονομικές αντοχές της χώρας. «Η συνειδητοποίηση του πολιτικού συστήματος της χώρας ότι η αγορά πολεμικών πλοίων, ακόμα και η σχεδιαζόμενη από δέκα ετών αναβάθμιση των φρεγατών που σήμερα αποτελούν τον κορμό της δύναμης πυρός του στόλου, χρειάζεται τρία με τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί οδήγησε στην απόφαση της απόκτησης μαχητικών αεροσκαφών με δύναμη πυρός κατά εχθρικών πλοίων. Η λύση αυτή θεωρήθηκε επιβεβλημένη, αφού η Ελλάδα θα ενισχυθεί σημαντικά με 18 μαχητικά αεροσκάφη Rafale, με πολύ αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες μέσα στο 2021», γράφει το «Πρώτο Θέμα».
Ο διαγωνισμός για τις φρεγάτες
Το «Πρώτο Θέμα» αναφέρει πως ο Πρωθυπουργός έχει δώσει ήδη εντολή για έναρξη διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια των τεσσάρων φρεγατών. Η διαδικασία θα είναι ανοιχτή και προτού καταρτιστεί η short list θα μπορούν να καταθέσουν προσφορές και οι Γάλλοι της Group Naval, αλλά και οι ενδιαφερόμενοι Αμερικανοί, Βρετανοί, Ισπανοί ή και Ολλανδοί που πρόσφατα ανέλαβαν τη ναυπήγηση φρεγατών για το Γερμανικό Ναυτικό. «Μιλάμε από την αρχή και με τους Γάλλους —μόνο με δύο καινούργιες φρεγάτες δεν μπορείς να εκσυγχρονίσεις τον στόλο», ανέφερε στην εφημερίδα κυβερνητικό στέλεχος, εξηγώντας γιατί επιλέχθηκε η λύση της ναυπήγησης τεσσάρων φρεγατών, αντί για δύο πολεμικών πλοίων όπως αρχικά προγραμματιζόταν. Το υψηλό κόστος είναι πάντα ένα θέμα. Αλλά μια παραγγελία τεσσάρων πλοίων μειώνει το κόστος της μονάδας. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ οι δύο Belh@rra κόστιζαν 3,4 δισ. ευρώ, το πάγωμα της παραγγελίας τους (εδώ) έριξε κατά πληροφορίες την τιμή στα 3 δισ. ευρώ. «Αποφασίζοντας τη ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών θα συμπιεστεί ακόμα περισσότερο το κόστος και θα πέσουν οι τιμές που προσφέρουν στο Πολεμικό Ναυτικό οι κατασκευαστές», τονίζει παράγοντας του υπουργείου Αμυνας.
Πηγή: Protagon.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου