Ακόμη και η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων εξετάζεται από την κυβέρνηση, ανάμεσα όμως σε πολλά σενάρια, στην περίπτωση που απαιτηθεί να ληφθούν επιπλέον έκτακτα μέτρα για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κοροναϊού.
Ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος υποστήριξε προχθές απαντώντας σε σχετική ερώτηση (Αντέννα), πως αρμόδια για την απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών είναι η αστυνομία και όχι ο Στρατός. «Είναι κάτι διαφορετικό η εμπλοκή του Στρατού» είπε. Εντούτοις, παραδέχθηκε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων, πως όλα είναι υπό εξέταση. «Και εύχομαι να μην προκύψει ανάγκη. Διότι ξέρετε οι Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να είναι εκεί έξω να φυλάττουν τα σύνορα της πατρίδας. Αυτή είναι η βασική αποστολή τους. Από εκεί και πέρα όμως θα δούμε τι άλλο θα χρειαστεί να γίνει».
Μέτρα και στα στρατόπεδα
Την ίδια ώρα πάντως στο «Πεντάγωνο» γίνονται συνεχείς συσκέψεις για να αποφασιστεί εάν οι Ενοπλες Δυνάμεις θα προχωρήσουν και σε εφαρμογή περισσότερων μέτρων μέσα στα στρατόπεδα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού. Οπως έγραψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ» τα υπάρχοντα μέτρα επανεξετάζονται και αναθεωρούνται, ενώ προβληματισμός υπάρχει για το θέμα των αδειών του Πάσχα που συνηθίζεται να χορηγούνται στους φαντάρους. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επιβεβαίωσε χθες πως το υπουργείο Αμυνας και το ΓΕΕΘΑ σκέφτονται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να καταργηθούν οι άδειες τους Πάσχα. Κι αυτό διότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι στρατιώτες που θα επιστρέφουν στις μονάδες τους μετά το Πάσχα να είναι φορείς του κορωνοϊού και να μεταφέρουν τον ιό στα στρατόπεδα. «Η κατάργηση των αδειών του Πάσχα είναι υπό μελέτη. Είναι στο τραπέζι. Θα το αποφασίσουμε τις επόμενες ημέρες. Πρέπει να σταθμίσουμε κάποια πράγματα».
Ο συγχρωτισμός σε μονάδες, φυλάκια και πολεμικά πλοία είναι αναπόφευκτος. Ομως, όπως τόνισε χθες ο υπουργός Αμυνας, οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να σταματήσουν να λειτουργούν. Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο οι επιτελείς του «Πενταγώνου» μελετούν και άλλες λύσεις για να αποφευχθεί μία εξάπλωση του κορωνοϊού στα στρατόπεδα στο ενδεχόμενο μιας περαιτέρω έξαρσής του.
Σε ετοιμότητα
Πάντως στις Ενοπλες Δυνάμεις υπάρχει διαρκής ετοιμότητα όλων των δομών και υπηρεσιών τους για να συμβάλλουν όπου και όποτε χρειαστεί στην τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλεται για να μην εξαπλωθεί ο κορωνοϊός.
Από την Παρασκευή ξεκίνησε στη 441-ΑΒΥΥ (Αποθήκη Βάσης Υγειονομικού Υλικού) του Στρατού, η παραγωγή αντισηπτικών ειδών για την κάλυψη έκτακτων αναγκών της χώρας από τους περίπου 120 τόνους αιθυλικής αλκοόλης που έχει διαθέσει η ΑΑΔΕ, ενώ και το 700 ΣΕ (Στρατιωτικό Εργοστάσιο) πρόκειται να συνδράμει με την κατασκευή μασκών. Επιπλέον, για την περίοδο αυτή το υπουργείο Αμυνας με απόφασή του εκχώρησε το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, το νοσηλευτικό ίδρυμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να το χρησιμοποιήσει σαν κεντρική μονάδα - δομή υγείας δηλαδή - αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Μετά όμως από την παρέλευση της έκτακτης περιόδου, όπως τονίζει το υπουργείο, το ΝΙΜΤΣ θα επιστρέψει στους δικαιούχους του, δηλαδή στους αποστράτους. Σημειώνεται εξάλλου ότι γιατροί και υγειονομικό προσωπικό του ΓΕΕΘΑ συμμετέχουν στην task force της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ
Να μην διανοηθούν καν να κάνουν πράξη τις φήμες που προβάλλουν ΜΜΕ περί παρουσίας στρατού στους δρόμους, θα μας βρουν απέναντι, αντίθετα να πάρουν μέτρα προστασίας της ηγεσίας των ΕΔ θωρακίζοντας το ηθικό τους, τόνισε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Ρήγας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».
Απαντώντας στην φημολογία που αναπαράγουν ΜΜΕ για παρουσία στρατού στους δρόμους ως τελευταιο, έσχατο μέτρο περιορισμού, ο κ. Ρήγας είπε χαρακτηριστικά «μην διανοηθούν να το κάνουν, θα μας βρουν απέναντι, συλλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ και εμένα προσωπικά, είναι αδιανόητο να δούμε τέτοιες εικόνες σε μία δημοκρατική Πολιτεία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου