Εξαιρετικά ενθαρρυντική χαρακτηρίζει ο στρατηγός και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος την είδηση που εμφανίστηκε στα ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες, για τη δημιουργία Διοίκησης Επιχειρήσεων Ανατολικής Μεσογείου και μόνιμη ανάπτυξη ναυτικής δύναμης του Στόλου μας στη Σούδα.
Ο κ. Κωσταράκος υποστηρίζει ότι η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι πολλά έχουν αλλάξει στην Άμυνα και κυρίως στο ΠΝ.
«Είναι σημαντικό ότι επιτέλους αντιδρούμε στις επιχειρησιακές απαιτήσεις όπως αυτές διαμορφώνονται (δυστυχώς από τους γείτονες μας) στη ΝΑ Μεσόγειο ενώ παράλληλα υλοποιούμε (όπως έπρεπε από χρόνια) και τις εντολές της Βουλής. Η Βουλή των Ελλήνων το 2013, μετά από 2 εξάωρες συνεδριάσεις, έδωσε την έγκριση στις Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα στο Πολεμικό Ναυτικό αλλά και σε αλλά Τμήματα των ΕΔ, να μετατοπίσουν τη διάταξη τους προς τα Νότιο Ανατολικά για την αντιμετώπιση επιχειρησιακών εξελίξεων που αναμενόντουσαν εκεί.
Δεν ήταν προφητεία, ήταν μία προσεκτική ανάλυση και εμπεριστατωμένη εκτίμηση της πολιτικής και επιχειρησιακής κατάστασης εκεί. Μετά από μια αρχική «πρόχειρη» συμμόρφωση «για τα μάτια», το ΠΝ συνέχισε να προσπαθεί να αντιμετωπίσει την διαρκώς επιδεινούμενη επιχειρησιακή κατάσταση με ad hoc λύσεις» σημειώνει ο κ. Κωσταράκος για να προσθέσει.
«Τα σύννεφα πύκνωναν διαρκώς και εμείς «ευτυχισμένοι» μέσα στον τετραετή καταστροφικό λήθαργο που επέβαλλε στις ΕΔ το δίδυμο Καμμένου-Αποστολάκη δεν κάναμε τίποτα για να αντιμετωπίσουμε τη θύελλα που ερχόταν».
Άρθρα ειδικών δημοσιογράφων, πολιτικών, εφοπλιστών και αποστράτων τόνιζαν την ανάγκη, συνεχίζει ο στρατηγός Κωσταράκος, να προχωρήσουμε σε μόνιμη αναδιάταξη των δυνάμεων μας, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα μέχρι τώρα.
«Επιτέλους αλλάζουν τα πράγματα»
«Τώρα φαίνεται ότι επιτέλους τα πράγματα αλλάζουν. Ελπίζω η νέα Διοίκηση Επιχειρήσεων και οι ναυτικές και άλλες δυνάμεις που – επιτέλους- θα αναπτυχθούν να μην είναι ένα περιστασιακό μέτρο μικρής διαρκείας.
Η κατάσταση στα Νοτιοανατολικά μας (θαλάσσια και εναέρια) σύνορα είναι δύσκολη, θα μας απασχολήσει για τα χρόνια που θα έρθουν, εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει κρίσιμη και όπως εμείς οι Έλληνες ξέρουμε καλά, τα σύνορα φυλάγονται από ακρίτες και όχι από περιστασιακούς επισκέπτες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου